Regjeringen kutter 115 millioner til frivillige:

– Tar fra de mest sårbare

Juss Buss, Fri rettshjelp, Matvett og krisesentrene mister millioner i støtte: – De tar fra de aller mest sårbare, sier kristesenter-leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har ved en gjennomgang funnet ut at frivillige organisasjoner mister minst 115 millioner kroner neste år. For mange organisasjoner betyr det oppsigelser, nedleggelser og halvering av tilbudet.

Krisesenteret i Oslo er en av organisasjonene som blir rammet. Hit kommer det hver måned 200 nye kvinner som er utsatt for vold og overgrep. I statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringen å kutte én million kroner, det innebærer en halvering av støtten i forhold til forrige budsjett.

– Konsekvensene vil være at de mest sårbare kvinnene som kommer til krisesentrene ikke får den juridiske bistand og støtten og informasjon som vi mener de har krav på, sier Tove Smaadahl, daglig leder i krisesentersekretariatet til TV 2.

Hun mener kuttet går hardt ut over særlig tilbudet om fri rettshjelp til kvinner som har opplevd voldtekt og mishandling.

– At de tar fra de mest sårbare, de som virkelig trenger dette, det synes jeg ikke noe om, sier hun.

Tove Smaadahl i krisesentersekretariatet reagerer sterkt på at støtten halveres.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
Tove Smaadahl i krisesentersekretariatet reagerer sterkt på at støtten halveres. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

Tilsammen foreslår regjeringen å kutte 15 millioner i fri rettshjelp. Oslo Kommune Fri Rettshjelp får 2,3 millioner kroner mindre å rutte med neste år. Antall advokater må halveres og tilsvarende færre vil få hjelp. Andre steder i landet blir nødt til å legge ned.

– Vi har ingen forutsigbarhet fra år til år, verken når det gjelder hvor mange vi kan hjelpe eller hvor mange som skal arbeide her, sier en oppgitt Bente Oftedal Roli, leder i Fri rettshjelp Oslo.

– Det er en helt umulig situasjon å jobbe utifra. Dette er de svakeste av de svake, og det er de man rammer, sier hun.

Men det er så langt ingen tegn til redning

Matvett fikk skryt – så kutt

En annen organisasjon som er rammet av kuttene, er sammenslutningen Matvett, som har jobbet for at matvarebransjen skal kutte matsvinn. Det er bare 16 dager siden de fikk ros fra regjeringen for å være arkitekten bak en avtale mellom regjeringen og matvarebransjen for å redusere matsvinn.

– Matvett har hatt og har en veldig viktig rolle inn mot matsvinn, sier Klima- og miljøminister Vidar Helgesen til TV 2. Han var ikke klar over at Matvett får kutt i støtten før TV 2 kontaktet ham.

– Vi er opptatt av at matvett skal få samme muligheter framover til å spille den viktige rollen, og det skal vi klare å løse, sier han. Helgesen har derfor tatt kontakt med landbruksministeren og bedt om at han rydder opp i budsjettforslaget slik at Matvett beholder støtten.

Landbruksministeren har kuttet all støtte til frivillige organisasjoner, og ønsker ikke å stille til intervju. Vidar Helgesen presiserer mandag kveld at han var orientert om at det landbruksdepartementet kuttet støtte til frivillige, man han visste ikke at det ville ramme Matvett.

Kan ikke innfri alle ønsker

Under valgkampen delte Erna Solberg ut prisen til årets frivillig i Trondheim. Hun understreket hvor viktig frivilligheten er for samfunnet.

– Frivilligheten er veldig viktig, og derfor er det jo slik at vi øker på noen ordninger, men det betyr ikke at alle har vernede tilskudd på statsbudsjettet, sier hun til TV 2 når hun blir konfrontert med de mange kuttene.

Justisdepartementet har kuttet støtte til organisasjoner som statsministeren selv har besøkt og trukket fram som gode eksempler. Statsministeren sier det ikke går an å innfri alle ønsker til organisasjonene.

– Har du vært klar over disse kuttene?

– Det er ikke alle detaljer i et statsbudsjett man vet, men hovedtrekkene i disse tingene er man klar over. Og så må man ikke glemme pluss-sidene. Vi øker for eksempel på momskompensasjon, sier hun.

– Uproft

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud sier det hele framstår uproft, særlig når det ser ut til at miljøministeren ikke er klar over at landbruksministeren kutter all støtte til en organisasjon han inngår en stor avtale med.

Samtidig har krefter i justisdepartementet varslet at det må bli omkamp i Stortinget om en del av kuttene som nå ligger i budsjettet.

– Det kan se ut som det har vært hjemme alene-fest i regjeringsapparatet, mens regjeringsmedlemmene har vært opptatt med valgkampinnspurt, sier Eriksrud.