HYLLES: Overlege Stian Westad la seg flat etter feilen som tok livet til Birgit og Olafs datter.
HYLLES: Overlege Stian Westad la seg flat etter feilen som tok livet til Birgit og Olafs datter. Foto: Foto: Frank Melhus/TV 2

Legen tok ansvaret for at datteren til Birgit og Olaf døde. Nå roses han for ærligheten

Mange opplever at ingen vil ta ansvaret når alvorlige feil blir gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I «Vårt lille land» som ble sendt på TV 2 søndag, fortalte overlegen og paret om det som skjedde.

Før fødselen leste ikke overlege Stian Westad Birgits journal grundig nok. Han så ikke at det skulle gjøres et keisersnitt og satte i gang naturlig fødsel.

Feilen var skjebnesvanger. Den lille jenta fikk omfattende hjerneskader under fødselen og under én måned senere døde hun.

– Det var en feil av meg, fordi at hadde jeg satt meg ordentlig inn i saken, så hadde jeg sett at Birgit var lovet keisersnitt. Det ble et skjebnevalg, sier Westad i reportasjen.

Hylles for ærligheten

Etter at episoden ble vist har legen fått mange støtteerklæringer på sosiale medier.

«Ja, denne legen er tvers gjennom god. Ære være din ærlighet og oppriktighet, slik skulle alle leger ha opptrådt overfor sine pasienter. Måtte all lykke følge deg på veien videre,» kommenterer en bruker på Facebook-posten hvor saken er delt.

«Utrolig flott lege. Tar ansvar. Veldig bra. Alle skulle vært sånn. Vi vet jo at de bare er mennesker og kan gjøre feil,» skriver en annen.

Fikk hjerneskade

Heidi Anker Sveum er en annen som har opplevd at det har gått galt under fødselen. Datteren kom ikke ut slik hun skulle, og Heidi minnes at det tok lang tid før noe ble gjort på sykehuset.

Til slutt ble legen tilkalt og datteren til Heidi ble tatt med tang.

Heidi Anker Sveum er glad for at datteren Camilla overlevde fødselen.
Heidi Anker Sveum er glad for at datteren Camilla overlevde fødselen. Foto: Privat

Etter fødselen ble Heidis nyfødte datter sendt vekk for tester. De trodde først hun hadde fått en stoffskiftesykdom, men etter fem dager fikk foreldrene vite at datteren deres var hjerneskadet.

– Vi har tenkt på at de kunne vært raskere da det begynte å haste under fødselen, sier Heidi til TV 2.

Tar ikke ansvar

I etterkant har ingen tatt på seg ansvaret for hjerneskaden.

– Sykehuset var steile på at her hadde det ikke skjedd noe galt. Det eneste de sa var at de ikke forventet et så sykt barn, sier hun.

I dag er datteren Camilla 22 år, men Heidi tenker fortsatt på det som skjedde. Hun mener det ville vært lettere å takle hendelsen hvis noen tok ansvar.

– Da tror jeg alt hadde vært bedre for du skylder liksom på dem. Det har gått så mange år og allikevel så går du og tenker på det, sier hun.

Datteren overlevde, men Heidi syntes det var tøft å se søndagens episode av «Vårt lille land».

– Det var trist, men også bra at legen innrømmet det med en gang. Det er viktig at de er ærlige, synes jeg, sier hun.

Fikk morfin

Jasmina Lokaj opplevde i 2015 å miste sin ufødte datter. Det var hektisk på fødestuen og Jasmina var bekymret for barnet.

– Jeg prøvde å fortelle dem at jeg var bekymret fordi hun ikke hadde sparket så mye i dagene før, forteller hun.

På sykehuset fikk hun beskjed om at målingene så bra ut og at hun måtte fortsette å vente. Da kvelden kom fikk hun morfin for å klare å sovne, men det fungerte ikke.

– Jeg var nummen i hele kroppen, men jeg sovnet ikke og klarte heller ikke å gi beskjed, sier hun.

Med unntak av noen ganger en jordmor stakk hodet innom, lå Jasmina alene resten av natten. Først da en jordmor kom inn dagen etter fikk hun fortalt at hun ikke hadde kjent bevegelser siden hun fikk morfinen.

Det ble satt i gang ultralydsundersøkelse, men Jasmina ba dem stoppe.

– Jeg sa at «du trenger ikke å gjøre noe mer, jeg vet at hun er død», forteller hun.

I etterkant har en gynekologisk spesialist sett på Jasminas papirer og funnet ut at pulsen til datteren sank etter at hun fikk morfinen.

Ingen beklagelse

Obduskjonsrapporten viste at den vesle jenta hadde vært var sunn og frisk.

– Blodprøver viste ingen infeksjoner på datteren min eller at hun var syk. De tok også røntgen av skjelettet for å se om noe var defekt, men det var det ikke, sier hun.

Jasmina kjente seg igjen i søndagens episode av «Vårt lille land».

– Jeg kjente meg så godt igjen i hvordan de i etterkant opplevde situasjonen. Jeg ble så lei meg da jeg så denne oppriktige legen som var ærlig. Han var et medmenneske og det får meg til å lure på hvorfor ikke alle kunne vært slik, sier hun.