Siste: Vanningen av Veslemannen startet kl 0230 i natt. Da var tankene på 38.000 liter fylt opp. Det forventes effekt på bevegelse i fjellet i løpet av morgenen/formiddagen.

I en rapport mandag kveld opprettholder NVE rødt farenivå for fjellpartiet Veslemannen. Mandag har det blitt observert flere steinsprang, og det mest aktive partiet beveger seg med en hastighet som tilsvarer om lag 30 cm i døgnet.

– Vi har utfordringer knyttet til frost, og jobber nå på spreng for å få byttet ut utstyr og slanger slik at vi kan få gjort klart for vanning, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra til TV 2.

Men Blikra vet ikke når dette arbeidet er sluttført.

– Vi vet ikke når vi når vi kan være klar for å tilføre vann til Veslemannen. Når utstyret fungerer vil det ta noen timer før vi har fylt opp tankene med 38 000 liter vann, forklarer Blikra.

NVE legger ikke skjul på at det haster.

– Det er ventet mer nedbør tirsdag og da vil det være viktig å få i gang vanningen. Det er snart siste sjanse før vinteren, sier Blikra.

I kveldsrapporten til NVE går det frem at det fortsatt er stor bevegelse i øvre del av fjellpartiet Veslemannen. Det som er enda bedre nyheter for NVE er at det økt bevegelse i nedre del av Veslemannen også.

– Det er den nedre delen som holder igjen massene der oppe. Nå er bevegelsen et par centimeter i døgnhastighet og vi er nødt til å få destabilisert det partiet. Det er nøkkelen for å lykkes i arbeidet med å få løst ut Veslemannen, sier Blikra til TV 2.

Natt til mandag var det elleve større og mindre steinsprang og ras i fjellet i Romsdalen. Klokken 04.10 natt til mandag kom det største raset. Det varte i nærmere fem minutter.

Dette bildet viser det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen. Det er størst bevegelsen i øvre del (nr 1) mens hastigheten nå også er økende i nedre del (nr 2) som holder igjen massene fra å rase ut i Romsdalen. Foto: NVE.
Dette bildet viser det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen. Det er størst bevegelsen i øvre del (nr 1) mens hastigheten nå også er økende i nedre del (nr 2) som holder igjen massene fra å rase ut i Romsdalen. Foto: NVE.

Store bevegelser

Farenivået for Veslemannen ble hevet søndag klokken 09. NVE opplyser at hastighetene i fjellpartiet økte utover søndag og har vedvart hele natten.

Bevegelsene i øvre deler varierer mye, men ligger på en hastighet som tilsvarer 25 til 35 centimeter per døgn.

Bevegelsene i nedre del viser en svak økning og ligger på 8-9 millimeter per døgn.

NVE vil ikke komme med noen prognose om det kommer et ras eller ikke, men ut fra bevegelsene i fjellet er det mye som tyder på at sannsynligheten for et større ras er større enn noen gang.

Evakuert for femte gang

De siste ukene har det gått flere større steinras i fjellsiden under fjellet Mannen. Etter å ha oppjustert farenivået fra gult til oransje og til rødt, ble farenivået på grunn av lavere temperaturer og manglende regn nedjustert igjen.

Da farenivået ble hevet søndag morgen, ble elleve personer evakuert. Dette er femte gang beboerne i området evakueres fra boligene sine.