Farenivået på Mannen hevet til rødt igjen:

Ras varte i fem minutter

ROMSDALEN (TV 2): NVE mener det nå er ekstrem fare for ras fra Veslemannen i Romsdalen. Natt til mandag var det rekordhøy hastighet i fjellet.

Mandag morgen beveger Veslemannen seg i rekordhastighet.

Det har vært elleve større og mindre steinsprang og ras i løpet av natten, og klokken 04.10 natt til mandag kom det største raset. Det varte i nærmere fem minutter.

– Det har vært vedvarende høy bevegelse i fjellet i natt. 36 centimeter i døgnet er rekordhøy hastighet i Veslemannen, sier Brigt Samdal i NVE til TV 2.

Hevet til rødt

Søndag morgen ble farenivået for Veslemannen i Romsdalen endret til rødt – igjen.

– På bakgrunn av bevegelsene i fjellet og varsel om regn og mildvær hever NVE nå farenivået til rødt. Det vil ikke bli satt i gang tiltak med kunstig tilførsel av vann til fjellpartiet i dag. Årsaken er at vind gjør det umulig å få mannskap inn til fjellet med helikopter, og det må gjøres noe tiltak på installasjonene etter frosten tidligere i uken, skriver NVE søndag morgen.

NVE utdyper overfor TV 2 hvorfor dette ikke er mulig.

– Mye vind gjør det umulig å få inn mannskaper med helikopter. I tillegg har det vært frost, slik at deler på utstyret må repareres, sier Kjetil Hillestad, kommunikasjonsdirektør i NVE til TV 2.

Evakuerer innbyggere for femte gang

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, bekrefter at de fastboende igjen må forlate området under fjellet.

– Evakuering er i gang. Dette er elleve personer i til sammen fire husstander, sier Hustad til TV 2.

Det er bare en uke siden sist de elleve ble evakuert sammen med husdyrene sine.

– Som så mange ganger før er det nå bare å vente. For innbyggerne begynner det å tære på å måtte evakuere for femte gang. Det tar på psykisk og det er slitsomt, forteller Hustad.

Se direkte fra Mannen i videovinduet øverst i artikkelen!

De siste ukene har bevegelsene i fjellpartiet vekslet mellom å være stor og mer moderate.

– Torsdag 12.10 ble meldt oransje farenivå for Veslemannen basert på værvarsel om regn og mildvær. Bevegelsene i øvre del av fjellpartiet økte fra fredag ettermiddag og har økt ytterligere natt til i dag. Siste døgnet er bevegelsene i nedre del av fjellpartiet også økt. Økning i hastigheten skyldes både snøsmelting og regn. Det er varslet mildt og regn i dag, men med usikre nedbørsmengder, skriver NVE søndag.

Flere ras har gått

De siste ukene har det gått flere større steinras i fjellsiden under fjellet Mannen. Etter å ha oppjustert farenivået fra gult til oransje og til rødt, ble farenivået på grunn av lavere temperaturer og manglende regn nedjustert igjen.

Før helgen var det igjen tid for oransje nivå, før NVE altså nå igjen betegner faren for ras for ekstrem.

De årlige bevegelsene for Mannen utgjør bare noen cm, mens den aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg rundt en meter det siste året.

Denne delen av fjellet Mannen har et volum på opp mot 180.000 kubikkmeter steinmasse, ifølge NVE.

DIREKTE: Følg Mannen direkte via vårt livekamera her