– Nå trenger jeg å bare være med familien

Seks måneder etter at norske myndigheter kastet Leila Bayat ut av landet, er hun nå gjenforent med sønnen og samboeren i Norge.

Fredag landet Leila Bayat (38) på Gardermoen. Etter å ha blitt straffet med 80 priskeslag i Iran, er hun lykkelig over å være tilbake i Norge.

Straks samboeren fikk nyheten, satte han seg i bilen i Steinkjer for å møte henne i Oslo. Fredag kveld er de sammen igjen, seks måneder etter at norske myndigheter kastet henne ut.

– Det er helt strålende, jeg har ikke ord som kan forklare følelsen over å ha henne hjemme igjen, sier samboeren Dastgerdi Babak Torki til TV 2.

Leila er glad for å være hjemme igjen, men marerittet hun opplevde da hun ble arrestert og kastet ut, kommer også tilbake med full kraft.

– Jeg klarer ikke å glemme det som har skjedd. Det er veldig vanskelig. Nå vil jeg bare være med sønnen min og familien min. Jeg trenger å slappe av nå, sier hun.

Tvangsutsendt

Den vonde følelsen av å se Leila bli tvangsreturnert sitter sterkt igjen i samboeren.

– Det var en helt forferdelig opplevelse å se henne bli satt i håndjern, særlig lite sted som Steinkjer. Det skal ikke gå an å sende folk tilbake til land hvor tortur venter, sier han.

I 2009 fortalte Bayat utlendingsmyndighetene at hun flyktet fra en dom i Iran på 80 piskeslag.

Verken UDI eller UNE trodde på henne, og tvangssendte henne tilbake til hjemlandet på Kvinnedagen 8. mars i år.

– Kunne ikke stå

To kvinner utførte straffen 19. september i år, som Leila fikk for å ha drukket alkohol – den ene talte slagene, mens den andre pisket henne.

– Jeg kunne ikke stå på beina etterpå, fortalte Leila TV 2.

38-åringen ble invitert til et møte med den norske ambassaden i Teheran 24. september, etter at TV 2 viste video og bilder av skadene på Leilas rygg, som bevis på piskingen.

Krevde en vurdering

Etter det fem timer lange møtet i Teheran lovet ambassaden å gå gjennom Leilas dokumentasjon på at hun ble pisket, og sende en rapport til UNE.

– Siden det fatale skjedde varslet vi ambassaden og ba dem undersøke saken. Vi begjærte om omgjøring av asyl- og utvisningsvedtak, sier Bayats advokat, Preben Kløvfjell og legger til at det deretter har vært en jobb med å få fram informasjon i saken.

Ambassaden i Teheran fastslår i knusende rapport over UNE at dommen Bayat la ved i asylsøknaden sin i 2009 var ekte, ifølge Leilas advokat. Ikke nok med det, alle dokumenter Bayat har lagt fram som bevis for at hun ble torturert med 80 piskeslag 19. september er ekte, konkluderer ambassaden.

Her er Leila tilbake på Norsk jord

– På tirsdag bestemte Utlendingsnemda at Leila skulle komme tilbake til Norge. Jeg mener det aldri har vært noe tvil om at Leilas historie har vært sann. Jeg mener det er en konklusjon man burde kommet til allerede for ti år siden. Men nå mener jeg den konklusjonen er ytterligere styrket, sier Kløfjell og legger til:

– Samtlige dokumenter i saken må anses som ekte.

Ser på saken på nytt

Kommunikasjonsdirektør i UNE, Bjørn Lyster, sier til TV 2 fredag at de fortsatt ønsker å komme til bunns i hva som har skjedd og hvorfor.

– Vi ønsket å ha henne tilgjengelig slik at vi kunne få informasjon fra henne. Vi har fått en omgjøringsanmodning fra advokaten hennes, og skal nå se på saken igjen. Det er ikke sånn at vi nå har fastslått at dommen er ekte, men det ligger i det nye som har kommet, at den kan være ekte, sier Lyster til TV 2.

Hemmelig operasjon

Advokaten jobbet i hemmelighet for å få Leila raskt ut for å hindre at iranske myndigheter straffet henne ytterligere.

Han jobbet sammen med Utenriksdepartementet, ambassaden i Teheran og UNE for få Leila tilbake. Det viste seg å være krevende, for Leila hadde verken iransk pass eller norsk visum.

Da politiet tvangssendte Leila til Teheran, ble hun straks fratatt sitt iranske pass fordi hun ikke hadde tatt straffen sin. Praksisen i Iran er at du kan få tilbake passet ditt etter at avstraffelsen. Men det kan ta tid, og Leila stod derfor uten pass da rapporten som frikjente henne kom.

Da 38-åringen ankom Norge fredag kunne advokaten puste lettet ut.

– Jeg er veldig lettet, det har vært en natt og dag-operasjon, sier han.

Men for Leila var dagene lange.

– Jeg var bekymret og stresset hver eneste dag. Det gikk ikke fort for meg.