Minst 22 amerikanere har fått fastslått mystiske helseskader i forbindelse med opphold på Cuba siden høsten 2016.

USA opplyser at den mystiske lyden har forårsaket hørselskader, kognitive problemer, visuelle problemer, balanseproblemer, hodepine, hjerneskade og søvnvansker.

Lydopptak offentliggjort

Etter så mange tilsynelatende uforklarlige sykdomstilfeller, ble det gjort grundige undersøkelser i ambassaden i Havana, og iløpet av sommeren 2017 ble det avdekket et en høyfrekvent lydbombardement på den amerikanske ambassaden.

Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til lydopptak fra ulike omstendigheter på ambassaden i Havana. Hør dem øverst i saken!

Opptakene er analysert av det amerikanske forsvaret som har avansert utstyr for å analysere akustiske signaler i bruk i etterretningstjenesten.

De har rendyrket lyden ved å skru opp volumet og ta bort all bakgrunnsstøy. Utover det er det ikke gjort noe med lydopptaket, opplyser AP.

Lyden synes å manifistere seg i varierende og inkonsekvent lengde. Sju sekunder, 12 sekunder og to sekunder, men noen vedvarende perioder på flere minutter eller mer. Så kan det være stille i noen sekunder før lyden plutselig begynner igjen. Det er også registrert at det ikke bare er en type lyd, men omtrent 20 ulike frekvenser og pitcher i opptakene.

Akustisk hammer mot hjernen

Ikke alle av de 22 skadde amerikanerne har opplyst at de har hørt noen lyd, men de kan allikevel være utsatt for så høyfrekvente, eller lavfrekvente lyder at ørene ikke har oppfattet det. Det kan likevel være skadelig for hjernen hvis man utsettes for lydene over lang tid.

– Det er som en akustisk hammer som slår seg, du rammes selv om du ikke kan høre lyden, sier akustisk ekspert og professor ved George Washington University, Kausik Sarkar til AP.

Ingen vet hvor lyden faktisk stammer fra, og Cuba benekter enhver involvering i saken, og har tilbudt seg å bistå i den amerikanske etterforskningen. USA har heller ikke anklaget Cuba fra å stå bak, selv om det en periode var diplomatisk spenning mellom de to landene som gjenopptok diplomatiske forbindelser i 2015.

Ikke nærmere forklaring

– Selv om opptakene er analyser at amerikanske myndigheter, vet vi fremdeles ikke hva som forårsaker lyden, og lydopptakene har ikke bidratt i særlig grad i den etterforskningen, sier Josh Lederman som fikk tak i opptakene for nyhetsbyrået AP.

Etter først å ha omtalt lydbombardementet et «angrep», og utvisning av to cubanske diplomater fra USA, er USA nå mer forsiktige i ordbruken. Utenriksminister Rex Tillerson truet med å legge ned ambassaden på Cuba, men omtaler nå hele saken som en «hendelse» som er under etterforskning.