Denne høsten er tørrere og varmere enn vanlig i USA, og vil bli husket for tre dødelige orkaner og de verste skogbrannene i landet på mange tiår.
Skogbranner i Midtvesten, tørke på dyrket mark, ekstremvær, og ikke minst orkanene Harvey, Irma, Maria og de pågående skogbrannene i California, vil trolig gjøre 2017 til et av de mest kostbare klimaårene noensinne, skriver noaa.gov.
En føderal amerikansk klimarapport som er publisert i New York Times slår fast at landet allerede rammes av effektene av klimaendringer.
– Det er alltid vanskelig å knytte enkelthendelser mot klimaendringer, men vi ser en tydelig økning i ekstremvær i takt med den globale oppvarmingen. I USA, som for store deler av kloden, er den største og mest negative konsekvensen av klimaendringer varme og tørke. Det går ut over matvareproduksjonen, og det vil også bli flere og kraftigere skogbranner, sier direktør og professor, Tore Furevik, ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen.
I tillegg blir orkanene både våtere og kraftigere.
– Vi ser også at klimaendringene gjør at det oppstår orkaner i nye områder, både lenger nord og lenger sør på kloden. Varmere hav gjør at orkanene har potensial til å bli sterkere, og fordi varmere klima gir fuktigere luft, bringer orkanene med seg mer nedbør, sier Furevik.
Trump skroter klimatiltak
Selv om USA rammes av naturkatastrofer i stor skala, har de en president som avviser menneskeskapte klimaendringer. I 2012 påsto president Donald Trump sågar at global oppvarming er en ting kineserne har funnet på for å gjøre amerikanske bedrifter mindre konkurransedyktige.
Det første Trump-administrasjonen gjorde etter presidentinnsettelsen var å fjerne all informasjon om menneskeskapte klimaendringer på nettsidene til Det hvite hus. Siden har Trump også avviklet flere klimatiltak og trukket USA ut av Parisavtalen.
Den amerikanske presidenten mener klimaavtaler ødelegger for amerikansk næringsliv. Men spørsmålet er om regningen blir mye høyere for USA hvis den globale oppvarmingen fortsetter.
– Kan koste dem dyrt
– Det å være et oppegående velfungerende land som rammes av klimaendringene slik de gjør nå, og fremdeles ikke anerkjenne at global oppvarming rammer kloden, er for meg helt uforståelig. Å avvikle internasjonale avtaler om å begrense utslippene av klimaskadelige gasser er å gå baklengs inn i framtiden, sier Furevik.
Han tror USA straffer seg selv mest ved å stille seg selv på sidelinjen i utviklingen av ny teknologi og fornybar energi. Det kan koste dem dyrt.