Branner, orkaner, tørke, flom – I 2017 har mange naturkatastrofer rammet USA med stor kraft.
Branner, orkaner, tørke, flom – I 2017 har mange naturkatastrofer rammet USA med stor kraft. Foto: SCANPIX/AFP/REUTERS/montasje:TV 2

– Trumps fornektelse av varmere, villere, våtere klima tar USA baklengs inn i fremtiden

Trump skroter klimatiltak på klimatiltak – samtidig koster naturkatastrofer USA flere titalls milliarder kroner

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne høsten er tørrere og varmere enn vanlig i USA, og vil bli husket for tre dødelige orkaner og de verste skogbrannene i landet på mange tiår.

Skogbranner i Midtvesten, tørke på dyrket mark, ekstremvær, og ikke minst orkanene Harvey, Irma, Maria og de pågående skogbrannene i California, vil trolig gjøre 2017 til et av de mest kostbare klimaårene noensinne, skriver noaa.gov.

En føderal amerikansk klimarapport som er publisert i New York Times slår fast at landet allerede rammes av effektene av klimaendringer.

– Det er alltid vanskelig å knytte enkelthendelser mot klimaendringer, men vi ser en tydelig økning i ekstremvær i takt med den globale oppvarmingen. I USA, som for store deler av kloden, er den største og mest negative konsekvensen av klimaendringer varme og tørke. Det går ut over matvareproduksjonen, og det vil også bli flere og kraftigere skogbranner, sier direktør og professor, Tore Furevik, ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen.

I tillegg blir orkanene både våtere og kraftigere.

– Vi ser også at klimaendringene gjør at det oppstår orkaner i nye områder, både lenger nord og lenger sør på kloden. Varmere hav gjør at orkanene har potensial til å bli sterkere, og fordi varmere klima gir fuktigere luft, bringer orkanene med seg mer nedbør, sier Furevik.

Trump skroter klimatiltak

Selv om USA rammes av naturkatastrofer i stor skala, har de en president som avviser menneskeskapte klimaendringer. I 2012 påsto president Donald Trump sågar at global oppvarming er en ting kineserne har funnet på for å gjøre amerikanske bedrifter mindre konkurransedyktige.

Denne oversikten viser naturkatastrofene som har rammet USA så langt i 2017 fram til oktober. De ekstreme brannene i California er ikke tatt med. Grafikk: NOAA
Denne oversikten viser naturkatastrofene som har rammet USA så langt i 2017 fram til oktober. De ekstreme brannene i California er ikke tatt med. Grafikk: NOAA

Det første Trump-administrasjonen gjorde etter presidentinnsettelsen var å fjerne all informasjon om menneskeskapte klimaendringer på nettsidene til Det hvite hus. Siden har Trump også avviklet flere klimatiltak og trukket USA ut av Parisavtalen.

Den amerikanske presidenten mener klimaavtaler ødelegger for amerikansk næringsliv. Men spørsmålet er om regningen blir mye høyere for USA hvis den globale oppvarmingen fortsetter.

– Kan koste dem dyrt

– Det å være et oppegående velfungerende land som rammes av klimaendringene slik de gjør nå, og fremdeles ikke anerkjenne at global oppvarming rammer kloden, er for meg helt uforståelig. Å avvikle internasjonale avtaler om å begrense utslippene av klimaskadelige gasser er å gå baklengs inn i framtiden, sier Furevik.

Han tror USA straffer seg selv mest ved å stille seg selv på sidelinjen i utviklingen av ny teknologi og fornybar energi. Det kan koste dem dyrt.

– For USA betyr det at de låser seg til en gammel og utdøende teknologi og det er ekstremt lite framtridsrettet. Det vil være veldig negativt for amerikansk økonomi, sier professoren.

– Fornybar energi erstatter spesielt kullkraft, og vil også erstatte skifergass og etter hvert olje. Slik sett er jeg relativt optimistisk på vegne av klima, sier Furevik.

Bare begynnelsen

Så langt er 2017 er den tredje varmeste året som er registrert noensinne i USA, ifølge NOAA. Klimaforskere er sikre på at naturkatastrofene vi har sett i år, bare er begynnelsen. Rapporter konkluderer også med at utslipp av drivhusgasser påvirker i hvilken grad temperaturer vil øke globalt.

De raske og kraftige temperaturøkningene har ført til at de siste tiårene har vært de varmeste i USA på 1500 år. Ekstreme hetebølger har blitt vanligere, og ekstreme kuldebølger sjeldnere siden 1980-tallet.

Vi vil få enda villere vær i takt med den globale oppvarmingen. Det betyr i hovedsak mer nedbør, flere og sterkere orkaner, mer tørke, heftigere skogbranner med alle de følger det har for matvareproduksjon, sult, konflikter og menneskelig bosetting.