STATSBUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen (Frp) legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 på Stortinget. Stortingspresident Olemic Thommesen følger med.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STATSBUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen (Frp) legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 på Stortinget. Stortingspresident Olemic Thommesen følger med. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

KrF om budsjettet: – Dette er områdene vi reagerer på

Både opposisjonspartier og tidligere støtteparti KrF er kritiske til ulike punkter i regjeringens statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag presenterte finansminister Siv Jensen (Frp) sitt statsbudsjett for Stortinget.

Mens oljepengebruken fikk støtte fra flere partier, er mange kritiske til flere av de økonomiske prioriteringene.

– Det er en del områder vi i KrF reagerer på. Det ligger inne en skatteskjerpelse for familiene. Det ligger inne dyrere barnehager. Det er ikke en sak KrF er glad for. Det er manglende satsing på tidlig innsats i skolen. Det gjøres grep for på opptjeningsgrunnlaget for dagpenger. Det er en sak vi vil gå inn i – slik at det ikke blir et urettferdig kutt, sa finanspolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, etter talen til Jensen.

Ropstad har forklart til TV 2 at KrF ikke er fornøyd med regjeringens forslag om å fjerne skatteklasse 2. Skatteklasse 2 gir gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lavere inntekt.

Positive til regjeringforhandlinger

Likevel understreket Ropstad at det også var positive elementer i budsjettet.

– Alt i alt er det mye bra, og det ligger godt til rette for forhandlinger. KrF er beredt på å gå i forhandlinger med regjeringspartiene og Venstre. Vi ser frem til det, sa han.

Også statsminister Erna Solberg (H) er positiv til utsiktene for de kommende forhandlingene om budsjettet med de tidligere samarbeidspartiene Venstre og KrF.

– Jeg opplever det meste som positive tilbakemeldinger, men det er selvfølgelig saker de ønsker å kjempe inn. Men vi kan ikke fortsette med så høye budsjettforlik som vi har hatt før, sier Solberg til NTB.

Støre: – Skraper i overflaten

Partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, sier til TV 2 at han er skuffet over at regjeringen ikke ser de store utfordringene i neste års budsjett.

– Alle de som står utenfor arbeidsmarkedet, den tidlige innsatsen i skolen for å få folk gjennom løpet, og hva vi skal få til med tanke på klimautslipp og at vi bli hengende etter. Vi skraper i overflaten på problemene, sier Gahr Støre.

Også Aps finanspolitiske talsmann Trond Giske mener statsbudsjettet er passivt.

– Jeg vil først få gratulere finansministeren med gjenvalg. Jeg må innrømme at det var noen av oss som hadde håp om å kunne si morn'a Jensen, men isteden ble det morn igjen, Jensen, innrømmet Arbeiderpartiets sylferske finanspolitiske talsperson.

Om regjeringens satsing på alt fra skaping av nye arbeidsplasser til å trygge framtiden for pensjonistene og uføre, var Giske krystallklar:

– Det er knapt merkbart. Det er det knapt spor etter en arbeidspolitisk satsing, sa han.

MDG: – Stort spørsmålstegn

MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm mener statsbudsjettet for 2018 best kan beskrives med et stort spørsmålstegn når det gjelder klima. Bastholm kom med påstanden da hun kommenterte budsjettet i Stortinget.

– Budsjettet er veldig vagt på klimatiltakene. Samtidig mangler det et klimaregnskap og et klimabudsjett. Det er riktignok en liten liste der over klimatiltak, hvor man også prøver å regne på utslippene. Det er en unøyaktig liste og det er ikke den listen Stortinget trenger for å vite hvordan vi kan drive klimastyring i Norge, sa hun.

Bastholm synes det er alvorlig at regjeringen legger opp til å bruke 2,9 prosent av oljefondet – tett opp mot sin egen grense på 3 prosent – i en tid hvor økonomien går godt.

Hun viser også til at regjeringen kutter på skogvern, vannmiljøtiltak, og i støtte til Naturvernforbundet og Oikos.

– Det jeg kanskje syns er mest alvorlig, er at regjeringen øker momsen på kollektivtransport og gjør det dyrere å reise kollektivt i Norge, sa hun.

– Det er synd at kollektivreisende må ta prisen for at rike skal få skattelettelser, mener hun.

Også KrF mener budsjettet er for klima-passivt.

– Budsjettet er passivt for klima. Vi ser at klimaendringene rykker fremover, og vi må gjøre mer. Derfor vil vi prioritere det i forhandlingene, sa Ropstad.

(TV 2/NTB)