FÅR MER: Apanasjen skal dekke personlige utgifter for medlemmene av kongehuset, som utgifter i forbindelse med offisielle oppgaver og vedlikehold av egne eiendommer. Her er dronning Sonja og kong Harald i dronningens 80-årsdag i sommer.
FÅR MER: Apanasjen skal dekke personlige utgifter for medlemmene av kongehuset, som utgifter i forbindelse med offisielle oppgaver og vedlikehold av egne eiendommer. Her er dronning Sonja og kong Harald i dronningens 80-årsdag i sommer. Foto: Braastad, Audun

Så mye mer får kongehuset

Regjeringen vil øke kongeparets apanasje med 264.000 kroner neste år til 11,73 millioner kroner.

Apanasjen til kronprinsparet foreslås satt til 9,76 millioner kroner, en økning på 220.000 kroner.

Apanasjen skal dekke personlige utgifter for medlemmene av kongehuset, som utgifter i forbindelse med offisielle oppgaver og vedlikehold av egne eiendommer. Dette går over Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett.

Reisebudsjett

På toppen av apanasjen kommer en bevilgning til kongefamiliens offisielle reiser til utlandet, som går over Utenriksdepartementets budsjett.

Mens det i 2016 ble brukt drøyt 7,7 millioner kroner på slike reiser, er det i forslaget til neste års statsbudsjett satt av nesten 9,9 millioner kroner til dette. Det er en økning på nærmere 28 prosent.

139 millioner til eiendom

I forslaget til statsbudsjett foreslås det også at det settes av 139,4 millioner kroner til sikring av de statlige og private eiendommene neste år.

Det er allerede bevilget 78,9 millioner til formålet. Prosjektet har en kostnadsramme på 591,7 millioner kroner og er planlagt ferdig i 2020.

(NTB)