I rettssaken mot en 17 år gammel russisk statsborger som ble pågrepet med en hjemmelaget sprengladning på Grønland i Oslo, har aktor lagt ned påstand om to års fengsel.

– Vi mener en fengselsstraff vil være en bedre mulighet for tvunget skolegang, og for å realitetsorientere seg i forhold til radikal islam, sier statsadvokat Marit Bakkevig i retten, ifølge NRK.

Den tiltalte 17-åringen har nektet straffskyld etter tiltalen.

Ifølge tiltalen hadde 17-åringen tapet en lighter til en beholder med lightergass, og pakket dette inn sammen med biter fra et nettinggjerde som skulle fungere som splinter. Pakken var på rundt 30x30 cm.

17-åringen var tidligere siktet etter terrorbestemmelsene i straffeloven, men fordi skadepotensialet i sprengladningen var lav, er tiltalen noe mildere.

Påtalemyndigheten mener han ville detonere sprengladningen, noe som ifølge tiltalen kunne være særlig samfunnsskadelig, blant annet basert på trusselsituasjonen i samfunnet. Handlingen anses som grov, og det er en strafferamme på seks års fengsel.

Gjennom etterforskningen har det kommet frem at 17-åringen videresendte en film som oppfordret til terroraksjoner samme dag som han ble pågrepet. Pågripelsen skjedde dagen etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde i Stockholm, der fem personer ble drept.

Etter pågripelsen ble også trusselnivået forhøyet til at det var sannsynlig at Norge kom til å bli rammet av et terrorangrep i 2017.

Den 17 år gamle russiske statsborgeren kom til Norge sammen med familien som asylsøker i 2010. I 2015 fikk han permanent opphold i Norge. 17-åringen bodde tidligere i Nord-Norge, men flyttet til Oslo for å gå på skole.