Foreslår å kutte antall kvote-flyktninger til nivå fra før 2015

Regjeringen foreslår å redusere antall kvoteflyktninger i 2018 til 1120.

Finansminister Siv Jensen (Frp) legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 på Stortinget. Stortingspresident Olemic Thommesen følger med.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 på Stortinget. Stortingspresident Olemic Thommesen følger med. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

– Bakgrunnen for forslaget er at regjeringen har gjennomført Stortingets vedtak om overføring av 8.000 syriske flyktninger for perioden 2015-2017, skriver regjeringen i statsbudsjettet.

Regjeringen skriver at Norge er blant landene i Europa som har bidratt mest, både i forhold til folketallet og i antall kvoteflyktninger. Den påpeker videre at det nå er viktig å sikre at flyktningene blir godt integrert i arbeidslivet og det sosiale liv.

– Dette er et langsiktig arbeid som krever stor innsats fra mange, heter det.

Regjeringens forslag er stikk i strid med hva hjelpeorganisasjonene har bedt om. Sammen med Den norske kirke ba 11 organisasjoner Stortinget om å vedta en kvote på 5.000 overføringsflyktninger neste år.

Les alt om statsbudsjettet her.

– Redd Barna er svært skuffet over at regjeringen kun vil ta imot 1.120 kvoteflyktninger i neste års budsjett. Det er veldig umusikalsk med tanke på hva som skjer i verden der 60 millioner mennesker er på flukt, sier leder for politikk og samfunn, Gunvor Knag Fylkesnes.

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen synes regjeringens forslag er overraskende lavt.

– Gitt at Norge har det laveste antall asylsøkere på flere tiår, og at vi har ledig kapasitet i norske kommuner, mener vi at Norge burde øke antall kvoteflyktninger. Dette er en ordning som utgjør et av svært få lovlige alternativer til båtsmuglere og farlige grensepasseringer, påpeker han.