KRF REAGERER: KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad er ikke fornøyd med skatteklasse-forslaget.
KRF REAGERER: KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad er ikke fornøyd med skatteklasse-forslaget. Foto: Alley, Ned/SCANPIX

Sterke reaksjoner på skatteendring:

– Opplagt at vi ikke ønsker dette

Regjeringen foreslår å fjerne skatteklasse 2 i budsjettet for å få flere innvandrerkvinner i jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede torsdag morgen kunne TV 2 melde at regjeringen fjerner skatteklasse 2. I statsbudsjettet bekrefter regjeringen forslaget.

Skatteklasse 2 gir gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lavere inntekt.

DIREKTE: Følg fremleggelsen av statsbudsjettet i vårt livesenter.

Skatteklassen fjernes for å fremme integrering, forklarte finansministeren torsdag. I dette ligger at man ønsker å unngå at særlig innvandrerkvinner ikke kommer ut i jobb.

– Å avvikle skatteklasse 2 vil gjøre det mer attraktivt for innvandrerkvinner å ta lønnet arbeid, sa Siv Jensen (Frp) i sin finanstale.

– I de fleste ekteparene som skattlegges i denne klassen er minst én innvandrer. Å avvikle skatteklasse 2 vil fremme likestilling, arbeidsdeltakelse og integrering. Innvandrerfamilier er overrepresentert i gruppen med familier med vedvarende lav inntekt. Det skyldes at kvinnen ofte har lav eller ingen inntekt, sa Jensen.

– Rammer de fattigste

Flere reagerer sterkt på forslaget om skatteendring.

– Å fjerne skatteklasse 2 er virkelig å ramme barnefamilier som lever under fattigdomsgrensen, sier forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og familieforbund i en pressemelding.

Rusdal kaller forslaget for «uverdig og nær sagt forkastelig».

– Det vil ikke nødvendigvis tvinge flere ut i lønnet arbeid. Og hva med de familier der begge er i arbeid i lavtlønnsyrker? Her må virkelig Stortinget vise sin makt og gå mot et slikt forslag, mener hun.

KrF: – Opplagt at vi ikke ønsker

Også KrF reagerer sterkt på forslaget om å fjerne skatteklasse 2.

– Det er opplagt at vi ikke ønsker skatteskjerpelser for familiene. Vi ønsker mer fleksibilitet og valgfrihet, og at folk kan velge egne løsninger for å organisere sitt familieliv, sier KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, til TV 2.

– Det er klart at dette ikke er noe som er på blokka når jeg ønsker å prioritere hva som er viktigst for KrF, sier Ropstad.

Jensen: – Viktig å fjerne

Også i statsbudsjettet for 2014 ble skatteklasse 2 forsøkt fjernet av regjeringen, men KrF fikk reddet den. Ved siden av å hente inn mer penger, er motivasjonen for å kutte i ordningen hensynet til integrering.

På en pressekonferanse torsdag fikk Jensen spørsmål om hvorfor de igjen forsøker å fjerne skatteklassen.

– Nok en gang foreslår dere å fjerne skatteklasse 2, selv om dere vet at dette er noe Krf og Venstre ikke blir med på. Hvorfor?

– Den viktigstre grunnen til å fjerne skatteklasse 2 er fordi det er bedre integreringspolitikk. Det er egentlig et bredt flertall på Stortinget som mener det er fornuftig å gjøre det. Men jeg vet at Krf har et noe annet syn. Jeg har registrert at de har uttalt seg forsiktig så langt i dag, sa Jensen.

– Omkring 80 prosent av de som er i skatteklasse 2 har minoritetsbakgrunn. Det viser hvor viktig det er å fjerne det, fordi det vil styrke integrering og få flere kvinner ut i arbeidslivet. Hvis vi klarer å få en større andel av mennesker med minoritetsbakgrunn ut i arbeidslivet så vil det gi enormt positive bidrag til verdigskapning og sysselsettingen. Da må vi ta i bruk de virkemidlene vi har.

(TV 2/NTB)