Nøkkeltallene i statsbudsjettet ble lagt fram torsdag morgen.

Finansdepartementet har strammet inn i bruken av oljepenger, og uttaksprosenten er på 2,9 prosent.

Ifølge TV 2s beregninger er dette snakk om cirka 231,1 milliarder. Det er cirka ti milliarder kroner mer enn budsjettet for 2017.

– Det er en mindre økning enn de siste årene, sier TV 2s politiske reporter, Kjetil Løset.

DIREKTE: Følg fremleggelsen av statsbudsjettet i vårt livesenter.

– Overraskende stramt

I fjor var budsjettet på 225,6 milliarder i uttak fra oljefondet, som var tre prosent av oljefondet. I det reviderte budsjettet, som ble lagt frem i mai, ble oljepengebruken imidlertid kuttet til 2,9 prosent.

Handlingsregelen, som sier hvor mye penger som kan tas fra oljefondet hvert år, er på nettopp tre prosent. Regjeringen har altså lagt seg litt under denne grensen i årets budsjettfremleggelse.

– Innstrammingen av oljepengebruken er overraskende stramt. Det mener jeg er positivt, sier økonom og markedskommentator Øystein Dørum til TV 2.

Dette kan samtidig bety at det blir færre satsinger i år, og satsinger som kom frem i valgkampen ikke blir realisert med det første, tror han.

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud sier oljepengebruken på 2,9 prosent er som forventet.

– Det går bedre i norsk økonomi, og vi er nødt til å bruke mindre oljepenger. Regjeringen har fått kritikk for å ha brukt for mye oljepenger. Hele opposisjonen har ønsket å bruke mindre oljepenger enn det regjeringen gjorde, og det har vi nesten ikke opplevd før i norsk politikk, sier Eriksrud.

Støtte fra Ap

Finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Trond Giske, støtter regjeringens avgjørelse om å bremse oljepengebruken.

– Dette er noe Ap og mange økonomer har varslet lenge, nemlig at doblingen i oljepengebruk ikke kan fortsette, sier Giske til NRK.

– Det er viktig at pengene brukes riktig, at det kommer alle nordmenn til gode og at man unngår brutale kutt for de svakeste som vi har sett de siste årene, sier Giske til kanalen.

Økonomisk vekst

Regjeringen tror på en økonomisk vekst på 2,5 prosent i 2018, mot 2.0 prosent i inneværende år.

Budsjettet tar høyde for at arbeidsledighetsraten skal ned til 4,0 prosent i 2018, fra 4,3 prosent i 2017.

Sysselsettingstallene er satt til 1,1 prosent, fra 0,7 prosent i 2017.

– Pilene har snudd

Det var ventet på forhånd at oljepengebruken ville gå ned, ettersom finansminister Siv Jensen (Frp) har snakket om positiv endring i norsk økonomi.

– Pilene har snudd, ledigheten er på vei ned, veksten i økonomien er på vei opp, og da er det viktig å tråkke litt mindre hardt på gasspedalen for å normalisere finanspolitikken og sørge for at den konkurransekraften som nå er i næringslivet vårt blir der, sa Jensen til TV 2 torsdag morgen.

I en pressemelding torsdag morgen skriver Finansdepartementet følgende:

«Konjunkturnedgangen som fulgte etter oljeprisfallet for tre år siden, er nå over. Oppsvinget i norsk økonomi er kommet raskere enn ventet, og anslaget for den økonomiske veksten for inneværende år er justert markert opp. Allerede neste år anslås økonomien å vokse raskere enn sin historiske trend.»