Thor-Egil Solvang fra Hammerfest har levd i frykt for at jernstangen han har hatt operert inn i ryggen skal ta livet av ham om den brekker.

Tidligere i år fikk han gladmeldingen om at han skulle opereres på Rikshospitalet.

Legene mente de kunne fjerne jernstanga, til tross for at det er et komplisert inngrep med stor risiko.

Operasjonen skulle fjerne jernstangen, og heller erstatte den med nye stag som skulle skrus inn i ryggvirvlene for å avstive ryggen.

Vellykket operasjon

Den tapre finnmarkingen ble operert onsdag morgen, og elleve timer senere kom meldingen mange av de som har fulgt kampen hans har ventet på: «Operasjonen over, alt har gått fint». Det skriver iFinnmark.no.

– Du kan tro vi er lettet, endelig kom beskjeden fra familien som har ventet i spenning siden Thor Egil ble kjørt inn på operasjonssalen i dag tidlig klokka 08.00. Først nå rundt klokka 19.00 i kveld, 11 timer senere, var operasjonen over, sier 21-åringens gode hjelper hjemme i Hammerfest, Monica Zachariassen til iFinnmark.

Thor-Egil var overlykkelig over at lagene hadde bestemt seg for å operere ham, da TV 2 møtte ham i april i år.

– De har jobbet på for å finne en løsning for ryggen min, og jeg er veldig takknemlig for at de har en plan nå, sa han da.

Nå ser det altså ut som at jernstang-marerittet kan være over.

Thor-Egils mor Judit opplyser torsdag at en stav er satt inn på venstre side. Thor-Egil har det vondt dagen etter operasjonen og blir trolig liggende på sykehus en uke.

Nødvendig jernstang

21-åringen er født med en svært alvorlig form for skoliose. Sykdommen fører skjevhet i ryggraden. I Thor-Egils tilfelle innebærer det at ryggsøylen vrir seg og blir s-formet.

I et forsøk på å rette opp ryggsøylen, ble det i 2006 operert en jernstang inn i 21-åringens rygg. Jernstangen er det som holder kroppen hans oppreist. Og når den knekker, noe den vil om ingenting gjøres, vil den trolig gå rett inn i hjertet og ta livet av ham.

Etter at lokale og nasjonale medier omtalte saken, har gavmilde nordmenn sendt nesten 500.000 kroner til 21-åringen og NAV har lovet at de skal ordne opp i situasjonen hans, etter at det de innrømmet at han har fått urettmessig avslag på støtte.