Russlands president Vladimir Putin har fylt 65 år, blant gavene til den mektige jublianten var en sentralasiatisk gjeterhundevalp fra Turkmenistans president.

TV-kanalen RTs hyllest til 65-åringen traff neppe like godt.

Den statskontrollerte kanalen, tidligere kjent som Russia Today, tråkket grundig i salaten da et Ruptly-innslag fra New York viste seg å være pølsevev.

Ifølge TV-reportasjen veide mengden kjøtt i «Putin-burgeren» nøyaktig 1952 gram, noe som skulle henspeile på den russiske presidentens fødselsår.

– Vi mener at Vladimir Vladimirovitsj er en enestående politiker og en historisk skikkelse, sa en av de ansatte i New York-restauranten Lucy’s Cantina Royale i innslaget.

Skal man tro russiske medier, het den unge kvinnen som hyllet Putin enten Tamara eller Tatiana, ifølge New York Post.

Burgerhistorien ble også omtalt av andre russiske medier som TV-kanalen Rossija 24 og nyhetsbyrået TASS. At en restaurant i New York hyllet ham, var et lysende eksempel på hvordan verden hyllet Putin, hevdet Rossija 1. TASS-korrespondenten i New York hadde en reportasje fra Lucy's med flere bilder som viste frem den spesielle fem etasjers-burgeren.

Problemet med denne historien er imidlertid at den er oppdiktet, melder et EU-organ som overvåker russisk desinformasjon.

Den russiske journalisten Alexey Kovalev avslørte den iscenesatte burgerbløffen da han ringte til restauranten Lucy's. For der var det ingen som kjente til at burgeren som russisk TV fortalte om, sto på menyen. Da ledelsen ved restauranten undersøkte saken nærmere, fant de ut at to ansatte hadde sluppet inn det russiske TV-teamet. De to fikk sparken.

En talsmann for restauranten gjorde det klart for den britiske avisen The Guardian at Lucy's på ingen måte kunne gå god for historien.

Talsmannen Sean Ryan sa samtidig at kvinnen som var med i reportasjen, hadde løyet til dem om at hun holdt på med et filmprosjekt i regi av skolen.

I et forsøk på å begrense skadene, slettet RT videoklippet. Men den russiske journalisten Kovalev hadde allerede lastet ned videoen og lagt den ut på sin Twitter-konto. En kopi av innslaget er også tilgjengelig på YouTube.