TOK UT PENGER: Her, på Joker på Nordberg, skal de tiltalte ha tatt ut flere titusner av kroner med stjålne bankkort.
TOK UT PENGER: Her, på Joker på Nordberg, skal de tiltalte ha tatt ut flere titusner av kroner med stjålne bankkort. Foto: Google maps

sa de var get-montører:

Lurte til seg bankkort og tømte gamle damers kontoer for 183.000 kroner

OSLO TINGRETT (TV 2): En av de tiltalte hevder han fikk bankkortene av en mystisk, ukjent mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag startet rettssaken mot to unge menn, en i slutten av tenårene og en annen i begynnelsen av 20-årene, som står tiltalt for å ha svindlet så mange som syv kvinner i 80-og 90-årene.

Politiet mener de to utga seg for å være GET-montører og på den måten lurte seg inn i hjemmene til de gamle damene.

De skal deretter ha sagt at de trengte bankkortene deres og koden til kortet for å kunne ta betalt for tjenestene de hevdet å ha utført.

– Det at de har gått inn i hjemmene til eldre gjør dette ekstra grovt. Dette er noe vi vil sette en stopper for, sier aktor i saken, Arne Valdemar Nielsen, til TV 2.

– Fikk kortene

De eldre kvinnene har forklart at de ga fra seg kortene, som mennene da brukte til å ta ut flere titalls tusen kroner fra hver. Totalt er det tatt ut over 180.000 kroner fra bankkortene.

Begge de to erkjente straffskyld for å ha tatt ut pengene, men ikke for å ha stjålet bankkortene fra kvinnene.

– Jeg møtte en mann i sentrum, han ga meg et bankkort og spurte om jeg kunne ta ut penger for ham. Det sto kode på kortene, forklarte en av dem i retten, og understreker at han møtte mannen helt tilfeldig.

– Reagerte du ikke på bildene av gamle damer på kortene? spurte aktor Nielsen.

– Jo, og jeg spurte ham om det. Han sa det var bestemoren hans.

– Men det var jo mange forskjellige kvinner?

– Mannen sa han hadde en stor familie, sier han.

– Hvorfor kunne han ikke ta ut pengene selv?

– Han sa han ikke hadde tilgang til det, og spurte meg om denne tjenesten. Jeg vet ikke hva mannen heter og fikk ikke noe telefonnummer, han sa han skulle ta kontakt med meg, noe han også gjorde, sier han.

Tiltalte påstår han fikk 2.000 kroner og en iPhone fra mannen for å ta ut pengene.

De to tiltalte er begge norske statsborgere, men har utenlandsk opprinnelse.

Mobiltrafikk

De fornærmede i saken bor på forskjellige steder i Oslo, og hendelsene har skjedd i forskjellige bydeler. Også uttakene er gjort forskjellige steder, men på Postkontoret på Nydalen ble det tatt ut nesten 100.000 kroner i flere omganger, og på posten på Joker på Nordberg ble det også tatt ut flere titusener av kroner.

– Vi fikk kort i flere runder og tok ut penger, forklarte den siktede.

De to hevder de ikke var på kvinnenes adresser og at de ikke var klare over at kortene var stjålet.

Dette er derimot ikke påtalemyndigheten enig i. Politiet mener det var de to mennene som dro hjem til kvinnene og lurte til seg kort og koder.

– Trafikk fra mobiltelefonen din viser at du var på en av adressene eller like i nærheten ved flere av hendelsene. Hvordan forklarer du det? konfronterte Nielsen.

Til dette hadde ikke tiltalte noe annet svar enn at noen kanskje hadde lånt mobilen hans.

Alle tilfellene skjedde i oktober og begynnelsen av november 2016.

Økende problem

TV 2 har flere ganger kunnet fortelle om svindler der gjerningspersonene utgir seg for å være fra GET eller NRK.

En kvinne (27) ble pågrepet etter at Åsted Norge viste overvåkningsbilder av henne mens hun tok ut penger fra en minibank med et kort stjålet fra en eldre kvinne.

Politiet mistenker at kvinnen var del av en gruppe som driver med dette, men politiet kan ikke si noe om hvorvidt de to som står tiltalt i Oslo tingrett denne uken er en del av noe større nettverk.

Fremgangsmetoden er likevel den samme i mange av sakene – gjerningspersonene tar kontakt med personer, enten via telefon på forhånd, eller ved å ringe på døren, og gir seg ut for å være noen de ikke er.

Når de skal ta betalt for en tjeneste ber de så om kort og kode. De finner som regel eldre ofre, og tilbringer ofte litt tid hjemme hos dem for å skape tillit.

Politiet mener de to tiltalte i denne saken har funnet fram til ofrene sine blant annet gjennom å søke på internett, der ikke bare adresser, men også alder på beboere, ligger tilgjengelig på flere søkemotorer.

Politiet har bedt folk være skeptiske til folk som vil inn i boligen. Om noen sier de kommer fra Get eller NRK, bør folk ringe firmaet og dobbeltsjekke at det er tilfelle, er politiets oppfordring.