Salget av nye boliger i oslo stuper:

Frykter stans av nye bolig-prosjekter vil gi nytt prishopp

– Utbyggerne sitter på gjerdet, sier administrerende direktør i Privatmegleren.

Salget av nye boliger faller over hele landet. Og når boligprisen faller blir også boligbyggerne mer langt mer forsiktig.

Det fører til at mange av de kommende boligprosjektene ikke blir satt i gang etter planen.

– Utbyggerne setter seg litt på gjerdet, og vil se an hvordan markedet utvikler seg, før de hiver seg ut på nye prosjekter, sier administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier til TV 2.

60 prosent ned i Oslo

Nå frykter flere meglere at det vil føre til en ny prisstigning.

– Vi ser at det er færre prosjekter som kommer i gang akkurat nå. De sier de ikke har like stort hastverk med å sette i gang prosjekter, som det de hadde for ett år tilbake, da markedet var helt motsatt, sier Meier.

Hittil i år har salget av nye boliger falt med 18 prosent på landsbasis, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det jeg er redd for er at vi kommer i en situasjon hvor utbyggerne utsetter en del av byggingen sin, og at vi da, kanskje tre år frem i tid, vil vi få for lite boliger med tanke på etterspørsel. Da får vi en rekyl i prisen igjen. sier hun.

I Oslo har salget av nyboliger falt med nesten 60 prosent, fra et rekordhøyt nivå i 2016.

Meier mener den nye boliglånsforskriften gjør fallene kraftigere.

– Forskriften virker så kraftig at den slår til med så negative konsekvenser, som vi først ikke hadde sett ville komme, sier Meier.

Nedgang i 2018 og 2019

Hittil i år har igangsettingen økt med åtte prosent, men nå vil trenden trolig snu.

– Siden salget har falt må igangsettingen nødvendigvis følge etter. Den er ventet å falle også utover i 2018, og så tror vi da på en videre nedgang av igangsettingen i 2019. Nedgangen vi ser i salg av bolig de siste månedene, vil nødvendigvis føre til nedgang i igangsettingen, sier Nejra Macic, markedsanalytiker ved Prognosesenteret.

Et nytt boligprosjekt krever at minst 60 prosent av boligene i prosjektet er solgt.

Privatmegleren mener at regelen, om et maksimalt lånebeløp på fem ganger lønnsinntekt, gjør boligmarkedet mer ustabil.

– Det vi ser i boliglånsforskriften er at den er med på å gjøre fallene kraftigere, og tilsvarende vil vi få en stigning raskere. Det gjør at boligmarkedet blir mer ustabilt for både kjøper og selger, sier Meier.