Ønsker å starte prosess for å gjøre Catalonia uavhengig fra Spania

SPENNENDE TALE: Det var knyttet stor spenning til Carles Puigdemonts tale i regionsparlamentet i Barcelona. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE
SPENNENDE TALE: Det var knyttet stor spenning til Carles Puigdemonts tale i regionsparlamentet i Barcelona. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE Foto: Lluis Gene
Spania holdt pusten da regionslederen startet talen tirsdag kveld.

Det var knyttet svært stor spenning til hvorvidt regionleder Carles Puigdemont ville erklære Catalonia uavhengig i dag.

Talen hans ble først utsatt i over en time, før han omsider kom på talerstolen.

Men de som hadde håpet å få et endelig svar ble skuffet. Han gikk ikke lenger enn å si at han ønsker å følge folkets vilje, men vil at prosessen styres gjennom dialog med spanske myndigheter.

Han sa ifølge BBC at han ville utsette uavhengighetserklæringen ett par uker.

Senere på kvelden uttalte spanias visestatsminister ifølge AP, at han har innkalt til et hastemøte som skal holdes onsdag for å diskutere situasjonen.

Fordømte politiet

Puigdemont startet med å fordømme de spanske myndighetenes oppførsel overfor de som valgte å stemme 1. oktober. Politiet forhindret folk fra å stemme, og beslagla både stemmesedler og urner under valget.

– Det de ville var å skape frykt og få folk til å holde seg hjemme. Men det klarte de ikke for hele to millioner trosset frykten.

Spanias regjering avviser den katalanske lederen Carles Puigdemonts «indirekte» uavhengighetserklæring.

– Det er uakseptabelt å komme med en indirekte uavhengighetserklæring for så å utsette den på denne måten, sier en talsperson for regjeringen.

I en tale tirsdag kveld lot Puigdemont døren stå åpen for uavhengighet, men valgte likevel ikke å erklære Catalonia uavhengig fra Spania nå.

Han sa han ønsker å følge folkeviljen og erklære uavhengighet, men utsetter det i håp om dialog med Madrid

Senere tirsdag kveld melder AP på Twitter at katalanske lovgivere har signert et dokument de kaller «uavhengighetserklæringen».

Håpet på dialog

EUs president Donald Tusk ba tidligere tirsdag Puigdemont om å avstå fra å erklære noe som vil gjøre dialog umulig.

Tusks appell ble offentliggjort på Twitter tirsdag ettermiddag, om lag to timer før Catalonias leder skulle tale i regionalforsamlingen i Barcelona.

Puidgemont hadde på forhånd antydet at han kan komme til å erklære Catalonia som uavhengig fra Spania i talen.

– Jeg ber ham om ikke å kunngjøre en avgjørelse som vil gjøre dialog umulig. La oss alltid søke det som forener oss. Samlet i mangfold, skriver Tusk.

Regjeringen vil ta styring

Spanias regjering kommer trolig raskt til å ta over styringen i Catalonia etter at Puigdemonts tale tirsdag.

Jose Maria Izquierdo, førstebibliotekar for romanske språk ved Universitetet i Oslo, tror Madrid-regjeringen vil kontre med å bruke artikkel 155 i den spanske grunnloven etter Catalonias regionpresident Carles Puigdemont «utsatte uavhengighetserklæring» tirsdag kveld.

Artikkelen sier at dersom noen av de spanske regionene forsøker å løsrive seg eller bruke sitt selvstyre til grunnlovsstridige handlinger, så kan regjeringen reversere selvråderetten. Statsminister Mariano Rajoy har allerede truet med å ta artikkelen i bruk.

– Jeg tror regjeringen kommer til å ta makten ganske raskt. Så vil de trolig skrive ut nyvalg innen et par måneder, sier Izquierdo til NTB.

Verst tenkelig strategi

Izquierdo sier løsningen som Puigdemont falt ned på i talen, tydelig bar preg av en mann som ikke kunne miste ansikt etter å ha gått hardt ut, samtidig som han visste at det ikke er noe realisme i å erklære uavhengighet nå.

Han mener Puigdemont og nasjonalistene i Catalonia har valgt den verst tenkelige strategien.

– Han sier han ønsker dialog med regjeringen i Madrid, men når han først har erklært selvstendighet, hva skal de da snakke om? Han burde heller ha annonsert nyvalg og forsøkt å få enda større flertall bak seg i parlamentet. Det kunne igjen gitt mer tyngde til ulike krav som er viktig for dem, som å få full administrasjon av skattene og å få endret grunnloven, slik at det kan bli mulig å avholde en ekstraordinær folkeavstemning, sier Izquierdo.

Han mener det ville vært en demokratisk måte å vinne frem på, som Puigdemont kunne vist til resten av Spania.

– Isteden valgte han løsrivelsesveien som går direkte til katastrofe, sier han.

Folkeavstemning

Catalonia avholdt for halvannen uke siden en folkeavstemning som Spania har erklært for ulovlig, og som regjeringen i Madrid forsøkte å hindre ved hjelp av en rekke rettsordrer og politiaksjoner.

Folkeavstemningen ble gjennomført, og ifølge katalanske valgmyndigheter stemte over 90 prosent for uavhengighet. Valgdeltakelsen var imidlertid kun på 43 prosent.

(NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook