Leila (38) tilbake i Norge etter hemmelig operasjon

GARDERMOEN (TV 2): UNE trodde ikke på Leila (38) da hun advarte mot at hun ville bli straffet med 80 piskeslag hvis de tvangsreturnerte henne til. I dag kan TV 2 fortelle om innholdet i rapporten fra den norske ambassaden i Teheran.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er glad for å være i Norge igjen, sier Leila Bayat til TV 2 på Gardermoen fredag.

38-åringen orker foreløpig ikke gi noe intervju på grunn av påkjenningen det har vært å komme seg tilbake til Norge.

Siden tirsdag har Bayats advokat, Preben Kløvfjell, jobbet i hemmelighet for å få 38-åringen tilbake til Norge.

– Jeg er veldig lettet, det har vært en natt og dag-operasjon, sier han til TV 2.

Han opplever at klienten er lettet og glad for å være tilbake, og for snart å kunne gjenforenes med sønnen sin.

– Men jeg merker også at hun er sterkt preget av de siste tids hendelser.

I formiddag landet hun i Oslo etter en lang og krevende uke.

– Siden det fatale skjedde varslet vi ambassaden og ba dem undersøke saken. Vi begjærte om omgjøring av asyl- og utvisningsvedtak, sier Kløfjell, og legger til at det deretter har vært en jobb med å få fram informasjon i saken.

– På tirsdag bestemte Utlendingsnemda at Leila skulle komme tilbake til Norge.

Advokaten forklarer at til grunn for den beslutningen ligger også en rapport hvor man skriver at tidligere dokumenter i saken må anses for å være ekte.

Tvangsutsendt

Undersøkelsene ambassaden har gjort viser at Bayat snakket sant da hun fortalte utlendingsmyndighetene om at hun i 2009 flyktet fra en dom i Iran på 80 piskeslag.

Verken UDI eller UNE trodde på henne, og tvangssendte henne tilbake til hjemlandet på Kvinnedagen 8. mars i år.

Men ambassaden fastslår i altså knusende rapport over UNE at dommen Bayat la ved i asylsøknaden sin i 2009 var ekte, ifølge Leilas advokat. Ikke nok med det, alle dokumenter Bayat har lagt fram som bevis for at hun ble torturert med 80 piskeslag er ekte, konkluderer ambassaden.

– Jeg mener det aldri har vært noe tvil om at Leilas historie har vært sann. Jeg mener det er en konklusjon man burde kommet til allerede for ti år siden. Men nå mener jeg den konklusjonen er ytterligere styrket, sier Kløfjell.

– Kunne ikke stå

To kvinner utførte straffen 19. september i år, som Leila fikk for å ha drukket alkohol - den ene talte slagene, mens den andre pisket henne.

– Jeg kunne ikke stå på beina etterpå, fortalte Leila TV 2.

38-åringen ble invitert til et møte med den norske ambassaden i Teheran 24. september, etter at TV 2 viste video og bilder av skadene på Leilas rygg, som bevis på piskingen.

Etter det fem timer lange møtet i Teheran lovet ambassaden å gå gjennom Leilas dokumentasjon på at hun ble pisket, og sende en rapport til UNE.

Tirsdag denne uken kom rapporten hun har ventet på i spenning i over to lange uker.

Hemmelig operasjon

UNE sendte rapporten over til Leilas advokat samme dag. Da startet det en hektisk aktivitet, der advokaten jobbet sammen med Utenriksdepartementet, ambassaden i Teheran og UNE for få Leila ut av Iran og tilbake til Norge fortest mulig.

Det viste seg å være krevende, for Leila hadde verken iransk pass eller norsk visum.

Da politiet tvangssendte Leila til Teheran, ble hun straks fratatt sitt iranske pass fordi hun ikke hadde tatt straffen sin. Praksisen i Iran er at du kan få tilbake passet ditt etter at avstraffelsen. Men det kan ta tid, og Leila stod derfor uten pass da rapporten som frikjente henne kom.

UNE hadde heller ikke opphevet vedtaket om utvisning som følge av rapporten, og dermed hadde Leila i prinsippet fortsatt innreiseforbud til Norge.

La press

Advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell presset på UNE og ambassaden for å ordnet innreisetillatelse til Leila.

Operasjonen for å få henne til Norge ble holdt strengt hemmelig av hensyn til Leilas sikkerhet, og i frykt for at iranske myndigheter skulle hindre henne i å reise ut.

På forhånd hadde flere menneskerettighetsaktivister advart mot at Leila risikerte ytterligere straff for å ha vist bildene hvis hun ble værende i Iran, og det hastet derfor med å få gjennomført operasjonen.

Hjem til sønnen

Torsdag natt satt Leila endelig på flyet som skulle bringe henne hjem til Norge fredag morgen. I Steinkjer venter hennes 13 år gamle sønn Mani og pappaen Amir Abbas Kiani, og Leilas samboer Dastgerdi Babak Torki.

Leila kom til Norge sammen med eksmannen og sønnen som da var 5 år i 2009. Ekteparet ble senere skilt. Mens sønnen og faren fikk opphold i Norge i 2015, ble Leila utvist og sendt ut av Norge for seks måneder siden.

Det var påstander i en tidligere rapport fra den norske ambassaden i Teheran i 2010 om at Leila hadde forfalsket den ti år gammel dommen på 80 piskeslag for å ha drukket alkohol, som førte til at 38-åringen fikk avslag på søknaden om opphold i Norge.

– Jeg visste at hvis jeg returnerte til Iran, så ville jeg bli straffet. Men norske myndigheter trodde ikke på meg fra starten av, fastslo Leila i et tidligere intervju med TV 2.

De beste årene forsvant

Spesialutsendingen for utlendingssaker ved ambassaden i Teheran, som skrev den avgjørende rapporten til UNE i 2010, viste den gang til at deres juridisk rådgiver fant «flere innholdsmessige uregelmessigheter » i Leilas dom, og derfor konkluderte med at den var falsk.

UNE anså rapporten som svært tungtveiende, og avslo søknaden av innvandringsregulerende hensyn, til tross for at Leila dermed ble splittet fra sin sønnen.

Leila var ferdig utdannet oversetter, og 28 år da hun kom til Norge i 2009. Etter åtte års kamp for å bli trodd ble hun ubønnhørlig sendt tilbake til Iran.

– Det jeg ønsker å si til norske myndigheter er, at de åtte årene i Norge skulle ha vært mine beste år. Åtte år av den beste tiden i livet mitt forsvant i uvisshet på urettferdig vis, sier Leila.

Amnesty Norge advarte sterkt mot utsendelsen, og Norsk organisasjon for asylsøkere forsøkte over lengre tid å stoppe den. Noas fikk den anerkjente menneskerettsadvokaten Mohammad Mostafaei til å gå igjennom Leilas dokumenter før hun ble tvangsreturnert.

Mostafaei, som har hjulpet over 400 dødsdømte I Iran, og har inngående kjennskap til det iranske rettssystemet, mente Leilas dokumenter var ekte.

De juridiske vurderingene til ambassadens rådgiver var direkte feil, fastslo advokaten i sin rapport 9. mai 2016.

– På grunn av min lange erfaring i iranske rettssaker (..) er jeg hundre prosent sikker på at Leilas dokumenter er helt korrekt, skriver advokaten.

Mostafaei reagerte på at UNE bare sendte selve dommen til ambassaden, og unnlot å sende over flere andre dokument, som bekreftet at saken eksisterte i domstolen i Teheran, og at Leila var dømt til pisking.

Merket for livet

Men UNE trodde mer på sin egen juridiske rådgiver, og skrev i sitt påfølgende avslag at Mostafaeis kunnskaper ikke var oppdatert og presis.

– I dag innser alle at de tok feil. De er klar over det, fastslo Leila allerede etter hastemøtet med ambassadesekretær Øystein Egeland i Teheran 24 september.

TV 2 har tidligere meldt at Leilas advokat Preben Kløvfjell saksøker Staten ved UNE for tre brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Det dreier seg om brudd på artikkel 3 om tortur, artikkel 8 om familiesplittelse, samt ulovlig frihetsberøvelse i forbindelse med at Leila ble pågrepet og tvangsreturnert til Iran.

– Det har vært vanskelig. Jeg kan ikke si noe annet. Merkene etter piskeslag kommer til å forsvinne, men skaden som er påført meg psykisk, gjør ikke det, sier Leila.

Ser på saken på nytt

Kommunikasjonsdirektør i UNE, Bjørn Lyster, sier til TV 2 fredag at de fortsatt ønsker å komme til bunns i hva som har skjedd og hvorfor.

– Vi ønsket å ha henne tilgjengelig slik at vi kunne få informasjon fra henne. Vi har fått en omgjøringsanmodning fra advokaten hennes, og skal nå se på saken igjen, sier Lyster til TV 2.

Tross rapporten fra Teheran sier Lyster at de ikke har konkludert endelig på hvordan de ser på dokumentene i saken.

– Det som er helt riktig er at vi har fått en rapport om dommen fra 2007, som er annerledes enn rapporten vi fikk i 2010. Det ligger i det nye at dommen kan være ekte.

Lyster vil ikke gå nærmere inn på hvilke konkrete sider av saken de nå tviler på. UNE la imidlertid forholdene til rette for at hun kunne komme tilbake til Norge for å bidra til sakens opplysning. Men Bayat har med andre ord ikke fått oppholdstillatelse enda.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook