OMKRANSER HELE KJØNNET: Det er bare en minimal del av klitoris som er synlig, resten ligger skjult på innsiden av kroppen. Slik ser den egentlig ut. Foto: Sex og Samliv
OMKRANSER HELE KJØNNET: Det er bare en minimal del av klitoris som er synlig, resten ligger skjult på innsiden av kroppen. Slik ser den egentlig ut. Foto: Sex og Samliv

Ikke vær redd for ikke å finne klitoris – den er «overalt»

Den lille knoppen som mange menn er redd for å ikke finne eller ikke mestre å stimulere, er bare toppen av et gigantisk klitorisfjell.

I tusenvis av år har vi gått rundt og trodd klitoris var en liten tapp.

Det var ikke før den australske urologen Helen O`Conell forsket på klitoris i 1988, at vi skjønte hvor lite vi egentlig visste. For klitoris er betraktelig større enn det vi ser på utsiden.

Men fremdeles er det mange, både unge og voksne, som fremdeles tror at klitoris bare er den lille synlige «erten».

Lite opplyst

Sexolog og psykiatrisk sykepleier Anders Røyneberg fra Sex og samfunn, forklarer at det er en utbredt myte at klitoris kun er en knopp synlig på utsiden av kjønnsorgan.

– I seksualitetsundervisning for både unge og voksne blir Sex og samfunn stadig overrasket over hvor lite kunnskap det eksisterer om kvinnens mest erogene punkt, sier han til TV 2.

Røyneberg tror årsaken er at kvinners seksualitet ofte er mer tabubelagt og mindre anerkjent en menns. Sexologen mener det er på tide å sette mer fokus på klitoris og dens egenskaper og funksjon.

– I jakten på å få mer glede av sex, er klitoris den enkleste måten å få orgasme på, selv om orgasme absolutt ikke trenger å være hovedmålet for sexen, sier han.

Nytelsesknapp

Klitoris har én funksjon – å gi nytelse og orgasme. Med om lag 8000 nervetråder, er den det mest følsomme og erogene delen av kvinners kropp.

Til sammenligning er hodet på penis bare halvparten så følsom.

En manns orgasme varer i mellom tre og ti sekunder, mens kvinner kan ha muskelsammentrekninger i 20 sekunder eller mer. Kvinner kan også få flere orgasmer på rad, såkalt multiorgasme.

En orgasme skjer hovedsakelig i hjernen, men utløsningen fører til raske sammentrekninger i musklene rundt kjønnsorganene og bekkenet. Det er den intense rytmen som skaper den varme følelsen når man kommer.

Penisens toeggede tvilling

Men å oppnå orgasme er ikke en enkel oppgave for alle. Røyneberg forklarer derfor nøye hvordan klitoris fungerer.

– Klitoris er faktisk veldig lik penis, bare at den sitter på innsiden av kroppen. Det er kun en liten del av klitoris som er synlig, omtrent på størrelse med en ert. Det er den delen de fleste kjenner til. Den strekker seg egentlig 6-12 cm bakover, på hver side av skjeden og urinrørsåpningen, sier han og fortsetter:

– Klitoris består av vev som svulmer opp når kvinner blir seksuelt opphisset. På samme måte som en penis blir stiv ved at det strømmer blod til svamplegemet i penis, skjer altså det samme hos kvinner. Når kvinner får lyst på sex svulmer klitoris opp, noe som gjør den større hardere og stivere, sier han og kommer med en fun fact:

– Klitoris kan faktisk bli dobbelt så stor når den er erigert.

Penis gjør ikke jobben alene

Sexologen forklarer at klitoris kan stimuleres både på innsiden og utsiden av kjønnsorganet – nettopp fordi den omkranser hele genitalia.

– Min opplevelse er at for mange par fokuserer på samleie hvor penetrering er hovedingrediensen. Flere burde bruke hender, munn og lepper, hvor en virkelig stimulerer partners erogene soner, alt fra klitoris, til brystvorter, prostata, penishode og så videre.

Den amerikanske biologen Elisabeth Lloyd har i boken The Case of the Female Orgasm analysert 33 ulike studier om orgasme og konkludert med at mellom 50 og 75 prosent av alle kvinner bare får orgasme når klitoris er stimulert – altså ikke bare av vaginal penetrering.

Spør sexologene:

Lurer du på noe? Trenger du sextips? Har du et problem? Lurer du på om du er «unormal»? Eller har du en god, klein eller kjip historie som andre kan lære av? Send en mail med anonyme spørsmål TV 2s sexologer Anders Røyneberg og Heidi Leona Norum her!