Det melder nyhetsbyrået AP mandag kveld norsk tid.

Store brannmannskaper kjemper mot flammene nord for Napa County nord i California. Flere store skogbranner beveger seg raskt, på grunn av varmt, tørt vær og mye vind.

Mandag erklærte guvernør Jerry Brown unntakstilstand for fylkene Napa, Sonoma og Yuba.

Minst 1500 bygninger er ødelagt. Brannvesenet sier at situasjonen er svært krevende.

– Slik situasjonen er nå, med disse forholdene, kan vi ikke komme oss foran brannen og gjøre noe med fremdriften, sier brannsjefen i Napa County, Barry Biermann, ifølge CNN.

Ødelagte hus

Ifølge Los Angeles Times er minst 1500 hjem, kontorer og andre bygninger ødelagt i brannene.

En person er så langt meld omkommet, og flere er skadd. Det er også mennesker som ikke er gjort rede for, opplyser California Department of Forestry and Fire Protection.

Allerede er skadene så store at brannene regnes som en av de verste i delstatens historie, skriver avisa. Brannene brøt ut søndag.

Evakueres

Mange mennesker er evakuert fra sine hjem, og også sykehus og andre institusjoner har måttet evakuere.

Ifølge AP er rundt 20.000 mennesker evakuert fra flammene.

– Det var et inferno som du aldri har sett før. Trær sto i brann som fakler, sier Marian Williams fra Sonoma, som måtte evakuere før daggry mandag.

Tørt og vindfullt

Brannene nord i California brøt ut søndag kveld, og årsakene etterforskes. Brannmannskapene konsentrerer seg i første omgang om å redde liv framfor å slå ned flammene.

En ny brann brøt ut lenger sør i California mandag kveld. Flammene bevegde seg raskt gjennom klippeområdene øst i Orange County, 72 kilometer unna Los Angeles.

I mesteparten av det sørlige California er det farenivå rødt for skogbranner. Den tørre Santa Ana-vinden blåser i disse tider gjennom området, og dette gir perfekte forhold for skogbrann og spredning.