Arbeiderpartiet får sin laveste oppslutning på over seks år, mens Høyre fosser frem på den første målingen Kantar TNS har laget for TV 2 etter høstens stortingsvalg.

Statsminister Erna Solberg (H) smiler fra øre til øre når hun får se den ferske gallupen.

– Det er et fabelaktig resultat, sier Solberg.

Høyre går frem hele 4,2 prosentpoeng fra stortingsvalget til 29,2 prosent, mens Arbeiderpartiet går tilbake 2,0 til 25,4 prosent. Dermed er Høyre klart største parti på den første målingen etter stortingsvalget.

– Vi skal slåss for å holde så gode meningsmålinger fremover. Den vanlige politiske debatten starter i morgen, sier statsministeren.

TV 2 har vist målingen til Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, som ikke ønsker å kommentere tallene.

Statsminister Erna Solberg er godt kjent med at vinnere ofte har medvind i de første målingene etter et valg, mens motgangen fortsetter for taperne, men hun har en klar mening om hvorfor Arbeiderpartiet sliter med oppslutningen.

– Svaret om å være mindre konstruktiv er absolutt feil svar. Det er det eneste som har kommet ut av det, og det er absolutt feil svar. Det er ikke det velgerne er ute etter, sier Solberg.

Mens det største regjeringspartiet går kraftig frem, går samarbeidspartner Fremskrittspartiet tilbake 2,1 prosentpoeng til 13,1.

Kristelig Folkeparti faller under sperregrensen på den første TV 2-gallupen etter valget. Partiet som berget seg med knapp margin ved stortingsvalget får 3,2 prosent og ville dermed bare fått to mandater på Stortinget. Partileder Knut Arild Hareide ville bare så vidt berget sitt mandat fra Hordaland.

Venstre går derimot frem med 0,4 prosentpoeng til 4,8 prosent og øker dermed avstanden ned til sperregrensen etter valget.

Samlet ville de to regjeringspartiene fått 78 mandater, seks flere enn de fikk ved valget i september, og ville dermed fått flertall med Venstre.

Se alle målingene i TV 2s partibarometer

Senterpartiet som gjorde sitt beste valg siden 1993 faller igjen under 10 prosent og ender på 9,3 prosent på den første målingen etter stortingsvalget, mens SV som hadde medvind i valgkampen får 6,4 (+ 0,4).

Rødt som kom inn på Stortinget fra Oslo øker til 3,7 prosent, noe som ville gitt dem to representanter på Stortinget, mens De Grønne får 3,4. Andre partier og lister får 1,6 prosent, Denne gang er det flest av de spurte som oppgir et annet parti som svarer Liberalistene, Kystpartiet, Demokratene i De Kristne.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 975 stemmeberettigede i tidsrommet 2. - 6. oktober. Partibarometeret er en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Feilmarginen er +/- 1,0 - 2,8 prosentpoeng.