Slik bør du vaske frukt og grønt

Solveig Barstad i Matkontrollen er på Veterinærinstituttet for å finne ut hva som er beste måten for å vaske frukt og grønt.
Solveig Barstad i Matkontrollen er på Veterinærinstituttet for å finne ut hva som er beste måten for å vaske frukt og grønt. Foto: Kari Nygard Tvilde
Frukt og grønt bør vaskes før man spiser det, ifølge Mattilsynet. Matkontrollen har funnet ut hvilken vaskemetode som virker aller best.

For å finne beste vaskemetode ble det gjort en undersøkelse sammen med Gro Johannessen, som er seniorforsker ved Veterinærinstituttet.

Det ble gjort to forsøk.

I det første forsøket ble salat ble vasket på følgende måte:

  • Skylt i kald vann fra springen
  • Lagt i vannbad med kaldt vann i ti minutter
  • Lagt i eddikvann i ti minutter
    (eddikvann = en halv desiliter 7 % husholdningseddik per liter vann)

I det andre forsøket ble tomater ble påført en veske med E.coli, altså tarmbakterier, og deretter fikk de stå og tørke noen timer. Så ble tomatene vasket på samme måte som salaten.

I tillegg ble tomatene også skylt i så varmt vann man kunne få fra springen, her på hele 62 grader.

Salatprøvene fikk stå i tre dager, og tomatene fikk stå i ett døgn.

Kan bli syk av uvaskede varer

Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynet.
Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Catherine Signe Svindland er seniorrådgiver i Mattilsynet, og hun sier det er anbefalt å vaske frukt og grønt før man spiser det.

– En tomat ser jo ren og pen ut, men vi ser ikke de små bakteriene og virusene og parasittene som kan finnes på den, sier hun.

Skulle man velge å ikke vaske frukt eller grønt, så kan man bli syk.

– Det vanligste er en mage/tarminfeksjon av salmonella, yersinia eller shigella. Du kan også ha alvorlig utbrudd for eksempel med EHEC, en type e.coli som gir blodig diare og nyrelidelser. Da har det vært folk som har dødd av det, dessverre, sier Svindland.

SE MATKONTROLLEN TORSDAGER KLOKKEN 20.00

Smitte på importerte varer

Nylig ble det funnet E.coli på tre produkter i Norge. E.coli ble funnet på økologiske brokkolispirer fra Norge, korianderblader fra Thailand, og curryblader fra Sri Lanka.

Svindland forteller at det ikke er så vanlig med smitte på norske varer, men at det er større risiko for smitte fra importerte varer.

– I andre land der det er et varmere klima er det gjerne mer smittestoffer i jord og i vann, og de har kanskje dårlig med vanningsvann. Det er mer smitte hos folk, og det er mer smitte hos dyr. Dermed ser vi ofte at det er smittestoffer på sånne produkter, sier Svindland i Mattilsynet.

For å unngå sykdom har Mattilsynet følgende råd:

– Hvis du skal spise for eksempel friske krydderurter og salater rått, så anbefaler vi at du legger det i eddikvann i ti minutter før du spiser det, sier Svindland.

– Andre frukter og grønnsaker kan du skylle, men hvis du skal bruke minimais, asparges, sukkererter eller frosne bær må de varmebehandles først og kokes opp, sier hun.

Eddikvann aller best

Gro Johannessen, seniorforsker ved Veterinærinstituttet.
Gro Johannessen, seniorforsker ved Veterinærinstituttet.

Etter at salatprøvene hadde stått i tre dager og tomatene i ett døgn, så var resultatet klart. Da fikk Gro Johannessen seg en liten overraskelse.

Ti minutter i eddikvann var den absolutt beste vaskemetoden både for salat og tomat, men det var en annen metode som også fungerte bra.

– Å skylle i varmt vann hjelper, det hjelper nesten like bra som eddikvann. Men, da er det varmt vann altså, hele 62 grader, sier Gro Johannessen.

– Men, det er eddikvann som er best?

– Det er eddikvann som er best. Varmtvann fungerer ganske bra, og så reduserer du også en del ved å skylle i kaldt vann, og på å ha det i et kaldt vannbad, sier Johannesen.

– Så litt vasking er bedre enn ingenting?

– Litt vasking er bedre enn ingenting.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook