Her prøver banktyvene å rømme fra politihelikopteret

ÅSTED NORGE (TV 2): Banktyvene ble jaktet i over fem timer. Politiet mistenker at de samme mennene kan stå bak flere uløste bankbrekk på Østlandet.

Natt til torsdag 5. oktober ble Sparebank 1s filial på Gol i Hallingdal utsatt for et tyveri.

To maskerte menn tok seg inn i banklokalet og tømte flere valutaskap for kontanter. Etter en flere timer lang jakt, ble to menn til slutt pågrepet.

– Ved hjelp av mannskaper fra både Drammens-området, hundepatruljer fra Oslo og helikopter, så ble bilen stoppet og etter hvert så ble to personer pågrepet, sier Brit Fysken, lensmann og regionleder ved Gol og Hemsedal lensmannskontor til Åsted Norge.

– Ved hjelp av mannskaper fra både Drammens-området, hundepatruljer fra Oslo og helikopter, så ble bilen stoppet og etter hvert så ble to personer pågrepet, sier Brit Fysken, lensmann og regionleder ved Gol og Hemsedal lensmannskontor til Åsted Norge.
– Ved hjelp av mannskaper fra både Drammens-området, hundepatruljer fra Oslo og helikopter, så ble bilen stoppet og etter hvert så ble to personer pågrepet, sier Brit Fysken, lensmann og regionleder ved Gol og Hemsedal lensmannskontor til Åsted Norge. Foto: ÅSTED NORGE

De to mennene sitter nå i varetekt, og ifølge Fysken har de erkjent forholdet på Gol. Fysken sier videre at de to utenlandske mennene er kjenninger av politiet fra tidligere forhold.

Politiet i Østfold knytter de samme mennene til flere, lignende forhold.

Åsted Norge kan nå vise bildene fra politihelikopteret som ble satt inn i jakten på de to mistenkte.

Bevæpnet politi

Politiet på Gol fikk melding om innbruddet klokken 02.20 og rykket ut med bevæpnet politi til bankfilialen. 20 minutter senere oppdaget politiet en mistenkelig sølvfarget Audi A6 med utenlandske registreringsskilter.

SPIKERMATTE: Politiets spikermatte ved Veggli fikk stanset fluktbilen. Mennene fortsatte til fots.
SPIKERMATTE: Politiets spikermatte ved Veggli fikk stanset fluktbilen. Mennene fortsatte til fots. Foto: POLITIET

En politipatrulje fulgte etter bilen, og klokken 02.43 ble politihelikopteret i Oslo varslet. Politihelikopteret ankom området og kunne observere bilen med de to mistenkte.

Ved Veggli hadde politiet satt ut en spikermatte, og klokken 03.51 klarte politiet å punktere dekkene til fluktbilen. Bilføreren mistet kontroll over bilen og havnet til slutt i en hage.

De to mistenkte fortsatte da flukten til fots.

INNBRUDD: De to mennene brøt seg inn i Sparebank 1s filialer på Gol. Innbruddet og den påfølgende jakten ble fanget av overvåkingskameraer.
INNBRUDD: De to mennene brøt seg inn i Sparebank 1s filialer på Gol. Innbruddet og den påfølgende jakten ble fanget av overvåkingskameraer. Foto: POLITIET

Inne i den forlatte bilen fant politiet en bag med penger som de tror stammer fra innbruddet på Sparebank 1.

Politiet ønsker ikke å kommentere hvor mye penger innbruddstyvene fikk med seg.

Tatt av hundepatrulje

Med politihelikopteret hengende over seg med varmesøkende kamera, forsøkte de to mennene å flykte i forskjellige retninger.

Like før klokka halv seks ble den første mistenkte tatt av politiet.

To timer senere, klokken 07:32, ble den andre mistenkte pågrepet av en hundepatrulje fra Oslo. Mannen kom da kjørende i en bil han hadde stjålet like i nærheten.

FUNN: Etter at bilen kjørte av veien, fant politiet en bag med penger i bilen.
FUNN: Etter at bilen kjørte av veien, fant politiet en bag med penger i bilen. Foto: Politiet

Advokat Bjørn André Gulstad er forsvareren til en av mennene.

Han sier at klienten hans har erkjent de faktiske forholdene på Gol, og samtykket til fire uker varetektsfengsling.

Åsted Norge har ikke lykkes i å få tak i Øystein Storrvik som forsvarer den andre mannen.

Kan stå bak flere innbrudd

Den 10. september i år ble en Nordea-filial i Fredrikstad utsatt for et lignende innbrudd.

Ved 13.30-tiden ble overvåkingskameraene som dekker inngangspartiet på banken satt ut av spill, ved at noen snudde på dem.

Ved 15.30-tiden tok tre maskerte menn seg inn i banklokalet som ligger i et av de mest trafikkerte områdene i byen.

FLUKTBILEN: Etter å ha kjørt på en spikermatte som politiet la ut ved Veggli, endte fluktbilen i grøfta. De mistenkte tok av til skogs.
FLUKTBILEN: Etter å ha kjørt på en spikermatte som politiet la ut ved Veggli, endte fluktbilen i grøfta. De mistenkte tok av til skogs. Foto: Politiet

Mennene brøt opp en myntmaskin og forsvant fra stedet med 60.000 kroner.

Tyvene forsvant i en stjålet Peugeot Boxer. Bilen ble senere funnet i Lislebyveien i Fredrikstad.

– Politiet ser de to forholdene i sammenheng, og mennene som er pågrepet på Gol er mistenkt for innbruddet i Fredrikstad, sier Rune Albertsen, seksjonsleder for etterforskning ved Fredrikstad politistasjon til Åsted Norge.

Albertsen sier videre at de samme mennene mistenkes for et lignende innbrudd på Sparebank 1s filialer i Vestby i august i år.