Søndag ble en trist dag for oppsynsmann Helge Dahlen.

Sammen med sin kollega Lars Christian Eriksen i Osevassdragets fiskerlag, måtte de bruke store deler av dagen på å hente opp død fisk.

Stått én uke

For i innsjøen Fosterlågen, som er en del av Osevassdraget, var det satt ut ulovlig garn, som heller ikke var hentet opp. Derfor var mange av fiskene i garnet døde og råtne.

– Da vi dro opp fisken så vi at det hadde stått lenge. Jeg vil tippe minst en uke. Vi kjente det på lukten med en gang. Det var minst hundre døde fisk i garnet, sier Dahlen.

Normalt skal garn røktes daglig.

Det var Tidens Krav som først omtalte saken.

LAKS: Dahlen fant én laks på cirka fire kilo i det ulovlige garnet. Laksen var fortsatt i live, og Dahlen forsøkte å sette den tilbake i elva.
LAKS: Dahlen fant én laks på cirka fire kilo i det ulovlige garnet. Laksen var fortsatt i live, og Dahlen forsøkte å sette den tilbake i elva.

Det var observante hytteeiere som meldte fra om det de trodde var ulovlig flytegarn i innsjøen. Etter å ha konferert med politiet reiste Dahlen og Eriksen ut for undersøke garnet.

– Flytegarn er i utgangspunktet ulovlig, for det går etter laksen, og det skal ikke fiskes nå. Det er 26 mm som er maksvidde på maskene i garnet, og i disse garnene var det over 40 mm vidde, sier Dahlen.

Garnet de fant var satt sammen av flere og målte minst 100 meter.

– Meningsløst

Fosterlågen renner gjennom både Molde, Gjemnes og Nesset kommune i Møre og Romsdal. Innsjøen er populær blant laksefiskere, men nå i gytesesong skal det ikke fiskes etter det.

Lars Christian Eriksen og Karl Erik Eriksson med det ulovlige garnet. Foto: Privat
Lars Christian Eriksen og Karl Erik Eriksson med det ulovlige garnet. Foto: Privat

– Det er bare tragisk. Det er ingen hensikt å fiske med flytegarn, og hvert fall ikke å fiske etter laks nå. Det er bare ikke matnyttig, sier han.

Han reagerer på at noen har så lite respekt for naturen.

– Det er leit og meningsløst. Ut fra knutene på garnet ser vi jo at det er folk som vet hva de driver med. Men å ha så lite respekt for naturen - det gjør meg så forbannet. De dreper fisk uten mening, sier han.

Nå skal fiskerlaget anmelde saken til politiet.

– Dette har skjedd før, og det ryktes at det skjer årlig. Men de siste to årene har vi trappet opp aktiviteten for å få bukt med dette, sier Dahlen.