Trump ba Pence gå fra NFL-kamp da spillerne knelte: – Stolt av deg

GIKK: Like etter dette bildet ble tatt, under søndagens NFL-kamp, gikk visepresident Mike Pence og kona Karen fra kamoen.
GIKK: Like etter dette bildet ble tatt, under søndagens NFL-kamp, gikk visepresident Mike Pence og kona Karen fra kamoen. Foto: AP/Michael Conroy
Visepresident i USA, Mike Pence, gikk fra NFL-kampen da minst 24 av spillerne knelte under nasjonalsangen.

Søndag deltok visepresident Mike Pence og hans kone Karen på NFL-kampen mellom Indianapolis Colts og San Francisco 49ers.

Gjentatte ganger de siste månedene har NFL-spillere over hele landet knelt under nasjonalsangen. Demonstrasjonen startet da fotballspillerne ønsket å vise avsky mot flere tilfeller av politivold mot afroamerikanere.

Mike og Karen Pence reiste ens ærend til hjemstaten for Indianapolis.

Ifølge CNN er flykostnadene alene trolig på 242.000 dollar – cirka 2 millioner norske kroner. Da er ikke kostnadene knyttet til Secret Service og andre sikkerhetstiltak inkludert.

– Godtar det ikke

President Donald Trump mener knelingen til NFL-spillerne er et hån mot USA, og han mener spillerne ikke viser respekt for det amerikanske flagget.

Les mer: Derfor kneler de

Trump har uttalt at han mener spillere som kneler burde få sparken.

Under søndagens kamp valgte, ifølge New York Times, minst 24 av spillerne fra San Francisco 49ers å knele. Da forlot visepresident Pence og kona stadion.

– Jeg forlot Colts-kampen i dag fordi presidenten og jeg ikke vil godta handlinger som ikke respekterer våre soldater, vårt flagg og vår nasjonalsang, skrev Pence på Twitter.

I en lengre uttalelse skriver visepresidenten at han mener det minste man kan kreve av amerikanerne nå er å stå samlet bak flagget og det som samler folket.

– Selv om alle har rett til sin mening, mener jeg det ikke er for mye forlangt å be NFL-spillerne om å respektere flagget og nasjonalsangen, sier Pence.

Instruert av Trump

Det viser seg likevel at Pence på forhånd var instruert av president Trump til å forlate kampen dersom spillerne kom til å knele.

– Jeg ba visepresident Mike Pence om å forlate stadion dersom spillerne knelte, og da ikke viser respekt for landet vårt. Jeg er stolt av ham og kona Karen, skriver Trump på Twitter.

Nå spekuleres det i amerikanske medier om Pence sitt valg om å forlate stadion var et nøye planlagt politisk stunt. Ifølge CNN ble alle journalistene som reiste sammen med Pence nektet å følge ham og kona inn på stadion.

San Francisco 49ers er det laget som har vært mest delaktige i protestene de siste månedene, og sjansen for at det ville demonstreres var stor. Tidligere kaptein på laget, superstjernen Colin Kaepernick var den aller første til å demonstrere ved å knele.

Samtidig valgte Pence å ta turen helt fra Las Vegas til hjemstaten for å delta på kampen.

Ifølge teamet til Pence tilstedeværelsen på kampen planlagt i flere uker.

Visepresidenten fløy umiddelbart tilbake til Los Angeles etter å ha forlatt kampen.

– Etter alle skandalene knyttet til unødvendige reiser fra kabinett-medlemmer, hvor mye av våre skattepenger ble egentlig sløst bort på dette stuntet? skriver representant for demokratene, Adam B. Schiff på Twitter.

En talsperson for NFL, Joe Lockhart, har ikke villet kommentere opptrinnet søndag.

Sønnen til presidenten Donald Trump jr. skrev på Twitter at også han støttet Pence sin avgjørelse om å forlate kampen.

– Amen. Etter nesten et tiår er det godt å se at vi har ledere som viser at de er stolt over landet sitt, skrev Trump jr.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook