kjemper mot nedleggelse av asylmottak:

Bygd slår ring rundt 200 asylsøkere

UDI har avgjort at asylsløkermottaket i Sunndal skal legges ned. – Som å drepe gåsa som legger gullegg, sier lokalpolitiker Anisa Ali Aden. Søndag kveld samlet bygda seg i protest mot nedleggelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakkeltoget gjennom Sunndalsøra i Møre og Romsdal var lenger enn øyet kunne se. Innbyggerne i Sunndal kommune ville vise at de ikke gir seg uten kamp.

Omlag 1600 personer møtte opp for å slå ring rundt de over 200 asylsøkerne som holder til på asylmottaket på Sunndalsøra.

Aksjonen har fått navnet «Gje meg handa di, ven» og initiativtakeren er Kjersti Ramsøy-Halle.

Hun forteller at mottaket er en viktig del av bygda.

– Mottaket har vært en del av Sunndal sin historie i 30 år. Beboerne er en del av vår identitet og de hører til her. Sunndal asylsøkermottak er en ressurs, sier hun.

Sunndalsmodellen

Gjennom 30 år med asylmottak i bygda har Sunndal kommune bygget opp en modell de mener fungerer svært bra. Alt er organisert kommunalt og handler om helhetlig integrering og å stille krav til de nye innbyggerne fra dag en, forteller ordfører Ståle Refstie fra Arbeiderpartiet.

ENGASJERT: Kjersti Ramsøy Halle er initiativtakeren bakk folkeaksjonen. Foto: TV 2
ENGASJERT: Kjersti Ramsøy Halle er initiativtakeren bakk folkeaksjonen. Foto: TV 2

– Lær norsk fra dag en, få fullverdig utdannelse, fullverdige papirer og få trygghet og sikkerhet i arbeidslivet som er varig, sier han.

Avliver suksessmodell

Lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Sunndal, Anisa Ali Aden, kommer opprinnelig fra Somalia, men har bodd i bygda siden 2002.

Hun har selv bodd på Sunndal asylsøkermottak. Aden sier at det verste med nedleggelsesvedtaket er at UDI vil avlive en suksessmodell.

– Gjennomsnittlig i Norge kommer under femti prosent av innvandrere over i arbeid eller utdanning etter at de har gjennomført introduksjonsprogrammet. Tallet for Sunndal kommune er 80%. Å legge ned dette mottaket er som å drepe gåsa som legger gullegg, sier hun.

SUKSESS: Befolkningen i Sunndal vil beholde asylmottaket sitt.
SUKSESS: Befolkningen i Sunndal vil beholde asylmottaket sitt. Foto: TV 2

UDI vil legge ned

Som følge av reduserte asylsøkertall legger Utlendingsdirektoratet ned mottak over hele landet og et av dem er altså Sunndal asylsøkermottak. Om de da ikke velger å gjøre om vedtaket slik som lokale politikere i Sunndal oppfordrer dem til.

– For det første er det aldri for sent å snu. For det andre går det an å tenke seg om en gang til om ikke dette er verdt å ta vare på for fremtiden. Det mener iallefall vi. Dette er vi stolte av. Det er en del av sjela vår, sier ordfører Refstie.

– Vi må gi dem handa vår

Initiativtaker Kjersti Ramsøy-Halle er rørt over oppmøtet på Sunndalsøra. Hun håper at sentrale myndigheter tar inn over seg hvor viktig asylmottaket er for folk som bor i kommunen og for folk på flukt.

– Mennesker trenger asyl. Vi har flyttet porten vår til Tyrkia. Flyktninger og asylsøkere banker ikke lenger på vår dør, men de trenger hjelp og vi må slippe dem inn. Vi må gi dem hånda vår og ikke kappe den av, sier hun.