Hundretusener demonstrerte mot løsrivelse i Barcelona

Hundretusenvis av mennesker samlet seg søndag i Barcelona for å demonstrere mot katalanske lederes planer om å erklære uavhengighet fra Spania.

En politibil har her blitt dekorert med katalanske flagg under demonstrasjonen søndag. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
En politibil har her blitt dekorert med katalanske flagg under demonstrasjonen søndag. / AFP PHOTO / LLUIS GENE

Det katalanske sivilsamfunnet (SCC) arrangerte demonstrasjonen for dem de kaller det tause flertallet, under slagordet «Nok. La oss ta til fornuft».

Fra tidlig morgen strømmet folk inn mot sentrum med spanske flagg mens de sang «vi er alle katalanere», «Bare én nasjon» og «Puigdemont til fengsel». Flere hundre samlet seg utenfor det lokale hovedkvarteret til det uniformerte politiet Guardia Civil for å uttrykke sin takknemlighet.

Arrangørene hevder at så mange som 950.000 mennesker deltok, mens politiet i Barcelona tallfester antall demonstranter til om lag 350.000.

Demonstrasjonen fant sted dagen etter at statsminister Mariano Rajoy sa til avisa El Pais at han ikke utelukker å suspendere Catalonias selvstyre.

– Jeg utelukker ingenting, sa Rajoy i et intervju med Madrid-avisen.

– Men jeg må gjøre det på rett tidspunkt. Jeg vil sette pris på om trusselen om uavhengighet blir trukket tilbake så fort som mulig, sa Rajoy.

Fra hele Spania

Tilreisende fra hele Spania var ventet til demonstrasjonen i den katalanske hovedstaden. Bak markeringen står Societat Civil Catalana, den største katalanske gruppen mot uavhengighet.

Nobelprisvinneren Mario Vargas Llosa og den tidligere presidenten i EU-parlamentet, Josep Borrell, som er katalansk sosialist, holdt hovedappellene etter marsjen gjennom sentrum.

Marsjen ble også støttet av det konservative spanske regjeringspartiet PP, det katalanske sentrumspartiet Ciudadanos og det spanske Sosialistpartiet PSOE

– Kolonial logikk

En talskvinne for det venstreorienterte partiet CUP, som er for løsrivelse, kritiserer søndagens demonstrasjon og kaller den et uttrykk for en «kolonial logikk».

– Alle har rett til å protestere, men det er uttrykk for en kolonial holdning at folk kommer i busser fra andre deler av Spania, og at busser lastes opp i Madrid for å kjøre til Barcelona, sier CUP-talskvinne Nuria Gibert.

En av dem som skal demonstrere, er 38 år gamle Angelo Rossini Calvo. Han mener at det ikke er stort nok flertall i den katalanske regionforsamlingen til at den har myndighet til å erklære uavhengighet.

Ikke bare har et flertall av katalanerne ikke stemt for flertall, men partiene som er for løsrivelse, har bare et knapt flertall med 72 av 135 mandater i regionforsamlingen.

90 prosent av dem som stemte, gikk inn for uavhengighet. Men frammøtet var bare på 43 prosent, stort sett fordi motstanderne boikottet avstemningen, men også fordi velgere ble forhindret av spansk politi.

En ny meningsmåling i den konservative avisa La Razon viser at 79,4 prosent av spanjolene og 58,9 prosent av katalanerne ikke støtter katalansk løsrivelse.

Fikk hjelp av Julian Assange

Søndagens demonstrasjon kom som en følge av folkeavstemningen 1. oktober hvor 90 prosent av katalanske innbyggere stemte for å løsrive seg fra Spania.

Samtidig som katalanere dagene før folkeavstemningen jobbet for å klare å gjennomføre den, jobbet spanske myndigheter hardt for å stanse den.

Det var ifølge Buzzfeed News en gruppe unge aktivister som klarte å organisere avstemningen med god hjelp fra Julian Assange.

Marta Rosique er en av katalanerne som stod bak organiseringen. Hun forteller at de ikke hadde klart det uten Assanges hjelp.

– Vi tok kontakt med Julian Assange og Wikileaks og han fortalte oss om noen av appene vi kunne bruke, sier hun.

Med apper og sosiale medier skapte aktivistene et slags stille nettverk som raskt kunne kommunisere for å flytte stemmestasjoner, følge med på spansk politi og koordinere arbeid med lokale brannmenn.

– Vi spurte han hva vi kunne bruke som myndighetene ikke kunne kontrollere. Én ting han sa var at om alle bruker samme app vil spanske mydnigheter prøve å kontrollere denne appen, så det er bedre å variere og bruke andre apper som kanskje er mer trygge, forteller hun.

Assange la blant annet ut en twitter-melding med en film hvor han forklarer hvordan katalnerne kunne kommunisere trygt.

– Spania vil ikke bli delt

Dersom Catalonia erklærer uavhengighet, kan Spania reagere med å suspendere Catalonias selvstyrestatus og innføre direkte styring fra Madrid ved å anvende artikkel 155 i grunnloven.

– Spania skal ikke deles, og nasjonen som en enhet skal fortsette. Vi vil bruke alle lovlige verktøy vi har til vår disposisjon for å sørge for dette, sa Rajoy.

Catalonias president Carles Puigdemont har varslet at han skal tale til den katalanske regionsforsamlingen tirsdag. Det ventes at han da legger fram en erklæring om selvstendighet for regionen.

Spent situasjon

Analytikere mener den katalanske regionregjeringen risikerer å miste sympati i utlandet og samtidig gi Madrid en unnskyldning til å kjøre en hard linje dersom Puigdemont neste uke velger å erklære uavhengighet på grunnlag av det som i henhold til den spansk grunnloven var en ulovlig folkeavstemning.

Catalonias to største banker har besluttet å flytte sin registrering ut av regionen, og en rekke andre bedrifter vurderer også å flytte hovedkvarteret, av frykt for at de skal bli stående utenfor EU om løsrivelsen faktisk finner sted.

Situasjonen i Catalonia har vært svært spent de siste ukene. Regjeringen i Madrid hadde på forhånd erklært folkeavstemningen for ulovlig og sendte store politistyrker til regionen for å gripe inn og forsøke å hindre valget i å bli gjennomført.

Meningsmålinger før avstemningen viste at katalanerne var delt på midten når det gjaldt uavhengighet. Men det spanske politiets brutale framferd kan ha fått en del katalanere til å revurdere og støtte løsrivelse.

På selve valgdagen 1. oktober ble hundrevis av mennesker skadd i sammenstøt med politiet.

(©NTB)