Rob Spence, eller «Eyeborg» har laget en øyeprotese litt utenom det vanlige.

En protese som inneholder et kamera gjør det mulig for filmskaperen å filme med sitt høyre øye.

ifølge BBC har Pence blant annet brukt kameraet til å filme deler til en minidokumentar om cyborger, mennesker som har justert kroppene sine ved hjelp av teknologi slik Spence selv har gjort.

Øyekameraet ser ifølge New York Post ut som en vanlig øyeprotese, men har et kamera inni seg.

Spence, som kaller seg selv «Eyeborg» kan ikke selv se med kameraet. Det øyet ser blir tatt opp som med et vanlig kamera som man kan se på en skjerm.

Ble blind som barn

Da Spence var ni år gammel førte en geværulykke ifølge New York Post til at han ble blind på sitt høyre øye.

Rundt 2007 begynte ifølge Vice, det skadde øyet til Spence å svulme opp og bli mer og mer ødelagt.

– Jeg ble fortalt at jeg måtte erstatte øyet mitt og det var da jeg begynte å gjøre research på øyekameraer. Hvorfor ikke få noe annet enn et glassøye, sier han.

26 år etter at han ble blind fjernet Spence det ødelagte øyet og fikk satt inn en øyeprotese. I 2008 fikk han laget sitt første øyekamera.

Intime intervjuer

Spence mener øyekameraet gir han en unik mulighet som filmskaper, til å gjennomføre intime intervjuer uten å bli distrahert av kamerautstyr og crew.

TEKNOLOGI: Slik ser teknologien i øyet ril Rob Spence ut.
TEKNOLOGI: Slik ser teknologien i øyet ril Rob Spence ut. Foto: Rob Spence

– Det blir samme prinsipp som i «Taxicab Confessions» (TV-serie hvor skjulte kameraer i drosjer tar opp interessante samtaler mellom passasjerer og sjåfør, journ. anm), sier han.

Spence mener opptakene blir bedre når intervjuobjekter ikke vet at de blir filmet før etter at intervjuet er gjort. Han mener også øyekontakten gjør noe spesielt med filmen.

– Hvis du ser på noen og spesielt hvis du får øyekontakt for en liten stund, kan det bli pinlig, men interessant, sier han.

Varierte reaksjoner

Folk reagerer ifølge Spence ofte med å synes at øyekameraet er kult til å begynne med. Etter å ha tenkt seg om synes mange allikevel at det er ekkelt og skummelt.

– Jeg har faktisk begynt å lure på om vi virkelig ønsker å få livene våre konstant overvåket. Jeg kjenner ikke svaret, men jeg tror ikke vi vil det. Men det kommer uansett, sier Spence.

Tidligere har det vært diskutert om liknende teknologi burde være lovlig, fordi det kan bryte med privatlivet. Mange mente for eksempel Google glasses, hvor mange mente at muligheten til å filme andre uten at de visste det var uetisk.

Spence mener hans øyekamera ikke kan sammenliknes med slike briller fordi han ikke kan bruke kameraet i lang tid om gangen, samtidig som øyet lyser rødt når det gjør opptak.

– Det er motstridende interesser når det gjelder min rett til å erstatte øyet jeg har mistet og andres rett til privatliv. Skal jeg ikke ha lov til å putte et øyekamera i min egen kropp, sier han til Vice.

Ikke alene

Rob Spence er ikke den eneste som bruker teknologi til å endre eller forbedre sin egen kropp.

33 år gamle Neil Harbisson er født med total fargeblindhet. Harbisson ønsket ifølge National Geographic å klare å forstå forskjellige dimensjoner av synet.

Han har operert inn en slags antenne som lar ham «høre» synlige og usynlige lysbølger. Antennen gjør om lysbølgene til vibrasjoner som gjør at Harbisson opplever farger som lyd.