SANG-PROTEST: : Artist og lærer Venke Knutson reagerer på at kunnskapsministeren fjerner sang fra skolens «grunnlov».
SANG-PROTEST: : Artist og lærer Venke Knutson reagerer på at kunnskapsministeren fjerner sang fra skolens «grunnlov». Foto: TV 2

Regjeringen Dropper 200 år gammel tradisjon:

Slakter regjeringens sang-stopp i skolen

Artisten Venke Knutson og over 20.000 nordmenn protesterer mot kunnskapsministeren som har fjernet sang fra skolens nye «grunnlov».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsministeren har laget ny overordnet lærerplan, eller det han selv kaller for skolens nye «grunnlov». Der er ordet «sang» fjernet med et pennestrøk.
Kritikere mener at regjeringen nå bryter en 200 år lang tradisjon i Norge.

Det å ta vekk noe som har vært der i så mange år, over så lang tid oppfattes som om regjeringen reduserer verdien av det, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet.

Protestopprop

Reaksjonene er sterke rundt omkring i landet. Over 20.000 har meldt seg inn i et protestopprop på Facebook. Lærere, elever, foreldre og artister synger nå ut mot kunnskapministeren.
En av dem er artisten Venke knutson.

Det er et fantastisk engasjement det vi nå ser. Vi ser at folk bryr seg, og at folk synes det er viktig med sang i skolen, sier Knutson.

I denne ukens Underhuset på TV 2 Nyhetskanalen må fungerende kunnskapminister Henrik Asheim (H) svare på det høylydte sangopprøret.

Kunnskapsminister Henrik Asheim (H) fjernet sang i skolens lærerplan, men synger i Underhuset.
Kunnskapsminister Henrik Asheim (H) fjernet sang i skolens lærerplan, men synger i Underhuset.

– Sang skal på ingen måte ut av skolen. Men vi skal ha kortere og færre kompetansemål. Vi ønsker å være mer tydelig på noen overordnede mål for norsk skole. Lærerne må respekteres og kunne bruke de metodene som lærerne selv ønsker, sier Asheim.


Tviler på kunnskapministeren

Kunnskapsministeren sier at det kan bli minst like mye sang i skolen fremover, forskjellen er bare at det er nå mer opp til lærerne selv hvordan undervisningen legges opp.

– De reaksjone som vi nå ser handler ikke bare om denne nye såkalte grunnloven i skolen. Det handler om hva som har skjedd over tid, sier sangopprørsgeneral Jarle Flemsvåg. Han er til daglig leder i prosjektet Krafttak for sang.

Flemsvåg viser blant annet til at sang allerede er fjernet fra dagens lærerutdanning og til forskning som viser at man synger mindre i skolen enn før.

– Dette blir bare en del av et størrre bilde og som trekker kunnskapsministerens troverdighet i tvil.

– Rette oppatt æille feil i frå i går...

I Underhuset utfordrer både Jarle Flemsvåg, Marit Arnstad og Venke Knutson den fungerende kunnskapministerentil å være med å synge
«Du skal få en dag i mårå» med teksten:

" Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står
med blanke ark og fargestifter tel,
og da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går..."

Valget av sangen var en beskjed til den fungerende kunnskapsministeren om at det er lov å "rette oppatt æille feil i frå i går".

– Nei, nei, nei! Dette er ferdig bestemt, sammen med lærerne. Det blir ingen omkamp på dette nå, sier Asheim.

Se kunnskapsministeren synge i Underhuset her: