Ralf Kellman gråt av glede da han klarte å knekke koden for å produsere i stor skala alternativ til morfin. Gjennombruddet kom med gener fra alger tilført ecolibakterier.

– Jeg har jobbet med algetoksiner og neosaxitoksin i 20 år. Hvis du blokkerer nerveimpulser blokkerer du smerte. Det hemmelige ligger jo i organismene. Det var nok noen tårer som rullet, smiler han.

På laboratoriet til Universitetet i Bergen og Helse Bergen produserer Kellman en naturlig gift som flere land har prøvd uten hell å produsere i stor skala.

Minner om ølbrygging

– Prosessen er egentlig ganske lik ølbrygging, humrer forskeren.

Men det Kellmann brygger på gir ingen rus, og nettopp det er en av fordelene med neosaxitoksin. Forskeren nå har søkt patent på produksjonsmetoden.

Flere internasjonale legemiddelprodusenter ønsker nå samarbeid med forskeren for å gi pasienter bedre smertelindring som ikke er vanedannende og som kan bety kortere sykehusopphold.

Mulig revolusjon

Anestesilege Bjarte Askeland ved Kysthospitalet i Hagevik forklarer utfordringene med dagens legemidler:

– Problemet med de fleste lokalbedøvelsesmidler er dels at de er giftige i store doser og dels at de har kort varighet. Hvis det nå kommer et lokalbedøvelsestoff som har mindre giftighet, eller tilnærmet ingen komplikasjoner, og en varighet som kan dreie seg om kanskje flere dager så vil det nærmest revolusjonere vår evne til å smertelindre pasienter i lang tid etter operasjonene, redusere bruken av morfinstoffer som vi vet har uheldige bivirkninger og kanskje føre til at pasienten drar hjem fra sykehuset i god form tidligere. Vi er skeptiske for vi tør ikke tro helt på at det vil virke så bra som ryktene sier men hvis det viser seg å holde stikk vil det være en revolusjon, sier Akseland.

Flere kliniske tester og mer utvikling gjenstår før et nytt legemiddel tidligst kan være klart om to år.

Kellman får økonomisk støtte fra Norges Forskningsråd og praktisk hjelp fra Bergen Teknologioverføring.