Lørdag blir det bestemt hvem som blir stortingspresident.

For første gang på svært mange år er det duket for kampvotering, etter at det fredag ble klart at Arbeiderpartiet fremmer en egen kandidat, Eva Kristin Hansen fra Sør-Trøndelag.

– Det er en uvanlig situasjon. Vi har valgt å fremme en erfaren politiker, så får flertallet avgjøre, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2.

Bryter tradisjonen

De borgerlige partiene har samlet seg om Olemic Thommessen som var president også i forrige periode. I utgangspunktet har de fire partiene flertall med 88 mot 81 representanter i salen.

Valget av president foregår skriftlig, det betyr at ingen av partiene har kontroll på hvem som stemmer for de ulike kandidatene.

Tidligere denne uken ble det klart at opposisjonspartiene varslet at de bryter en årelang tradisjonen med enighet og vil stemme mot Olemic Thommessen som president på Stortinget.

– Arbeiderpartiet ville normalt stemt for den kandidaten flertallet i Stortinget stiller seg bak, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2.

Arbeiderpartiet har vært i tenkeboksen på om de skulle fremme en egen kandidat, eller om de skulle stemme blankt under presidentvalget.

– Det har vært oppfordringer til Høyre å stille med en kandidat som er samlende. I lys av den kraftige kritikken som kom mot presidentskapet etter byggesaken ville det vært naturlig å stille med en kandidat som var samlende. Det har Høyre valgt å ikke gjøre, sier Støre.

– Klar for oppgaven

KANDIDAT: Eva-Kristin Hansen (Ap).
KANDIDAT: Eva-Kristin Hansen (Ap).

Etter at TV 2 torsdag kunne fortelle at Høyre gir bort sin andre plass i presidentskapet til Venstre, som ønsker Abid Raja (Akershus) inn i presidentskapet, var det eneste spenningsmomentet om Arbeiderpartiet fredag lanserer en egen kandidat til presidentvervet før valget lørdag.

Det har de altså valgt å gjøre – og nå stiller Eva Kristin Hansen som kandidat for partiet.

Eva Kristin Hansen er i utgangspunktet innstilt som kandidat til vervet som visepresident, noe hun trolig også blir valgt til lørdag.

– Sitsen i Stortinget er slik at den andre kandidaten har flertall. jeg er klar for oppgaven som første visepresident, men skulle jeg bli president er jeg også klar for det, sier Hansen til TV 2.

De fire borgerlige partiene har varslet at de vil stemme i blokk, det store spørsmålet er nå om alle representantene må møte, slik at det blir full sal, for å sikre at de faktisk har flertall for sin kandidat.

– Vi har fremmet vår kandidat og håper på støtte for ham, sier Trond Helleland (H).

– Blir det full sal, slik at alle må stemme?

– Det skal vi ta stilling til når alle de parlamentariske lederne nå møtes.