i sommer stemte norge nei til forbud mot atomvåpen:

Lysbakken: – Pinlig at Norge er på feil side

Norge støtter ikke forbud mot atomvåpen - prisen kan bli utfordrende for regjeringen mener Audun Lysbakken.

Audun Lysbakken (SV) var svært fornøyd med at ICAN ble årets nobelprisvinner.

– Det er en fantastisk viktig og riktig fredspris, som kommer akkurat på riktig tidspunkt i det frykten for atomkrig er mer reell enn på mange tiår, og FN har satt i gang arbeidet med et forbud mot atomvåpen. Dette er en kraftig utfordring til atommaktene, sier SV-lederen til TV 2.

Da FNs medlemsland skulle stemme om et forbud mot atomvåpen i sommer, stemte Norge «nei».

– Dette er en utfordring til atommaktene, men også til Norge som pinlig nok satte Norge på feil side i de internasjonale forhandlingene om atomvåpen, sier Lysbakken til TV 2.

– Nå må vi lytte til nobelkomiteen, og ikke til Donald Trump i atomspørsmålet, sier han.

Borgen: Et spark mot Trump og NATO

– Det er en skjebnens ironi at prisen deles ut i Norge, et land som ikke gadd å være tilstede under forhandlingene. Jeg er spent på hva den norske regjeringen nå akter å gjøre, sier Erling Borgen til TV 2.

Han var selv til stede i New York under forhandlingene som styremedlem i Nei til atomvåpen.

Han tror at prisen er enormt viktig når det gjelder å få til et forbud, og at det ikke minst setter både atommaktene og Nato under press.

– Er dette et spark mot Donald Trump og Kim Jong-un?

– Ja, men også mot NATO. Ingen av verdens atommakter har vært med på forhandlingene. Den norske regjeringens argument var at det strider mot våre NATO-forpliktelser. Det mener jeg er helt uriktig, sier Borgen.

Borgen mener den norske regjeringen nå bør undertegne traktatsteksten og gå inn i seg selv. Han er sikker på at denne prisen vil starte en prosess som får flere land til å støtte vedtaket, ikke minst setter det USA og Nord-Korea under voldsomt press.

– Og så viser jo prisen at den norske nobelkomiteen er uavhengig av regjeringen. Jeg føler denne prisen er helt i tråd med Alfred Nobels testamente. Dette var den selvfølgelig vinneren, sier han.

Solberg: – Ikkesprednings-avtalen viktigst

Statsminister Erna Solberg gratulerer ICAN med prisen, men mener det er urealistisk å få færre våpen ved å jobbe for et forbud.

Hun mener spredningsavtalen er viktigere enn et forbud forankret i FN.

– Et forbud i FN er en avtale som ikke avskaffer et eneste atomvåpen, sier Erna Solberg

Ifølge NRK fjernet Solberg-regjeringen støtten til ICAN, men Solberg vil ikke kommentere dette under dagens pressekonferanse.

Hun sier hun gratulerer ICAN for arbeidet de gjør ved å opplyse om hvor farlig atomvåpen er.

– Hul gratulasjon

– Det går ikke an å si at ICAN fortjener prisen, men samtidig si at FN ikke er veien å gå, slik Erna Solberg gjorde i dag, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp. Norsk Folkehjelp er styremedlem i ICAN.

Westhrin forteller at regjeringen har kuttet støtten til organisasjoner, som blant andre ICAN, som jobbet for forbud mot atomvåpen. Flere organisasjoner har blitt nødt til å nedskalere arbeidet sitt etter disse kuttene.

– Vi gikk fra å være et land som sto i bresjen, til å være et land som ikke ønsket å spille en rolle, sier hun.

Før hadde Norsk Folkehjelp flere ansatte som jobbet for et forbud mot atomvåpen, nå har de kun en ansatt som jobber sammen med ICAN i Geneve, som de må finansiere på egen hånd.

– Erna Solberg gratulerer med den ene hånda, men argumenterer etterpå mot støtte til ICAN. Da blir det en ganske hul gratulasjon, sier Westhrin.

– Farligere enn under den kalde krigen

Også Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre støtter tildelingen av Nobels frespris. Han stiller krav til regjeringen om å bli mer aktiv i arbeidet mot atomvåpen.

– Atomvåpen er mer farlig nå enn det var under den kalde krigen, sier Støre.

Støre peker på at Solberg-regjeringen har trukket seg ut av forhandlinger og dermed satt Norge på sidelinjen.

– Der burde vi vært mer aktive, sier Støre til TV 2.

122 av FNs medlemsland har skrevet under en avtale som forbyr atomvåpen som ble vedtatt 7. juli. Det omfatter ikke bare bruk av atomvåpen, men også å utvikle, produsere, skaffe seg og lagre dem. Ingen av verdens atommakter støtter forbudet, ei heller NATO-land som Norge.

– En klassisk pris

Årets fredspristildeling er en hyllest av det tradisjonelle arbeidet for fred og nedrustning, mener NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

– Fredsprisen til ICAN er på mange måter en klassisk fredspristildeling, sier Sverdrup til NTB.

På forhånd gjettet han på at årets pris kunne være knyttet til arbeidet mot atomvåpen.

– Mange vil glede seg over denne prisen. Samtidig vil jo atommaktene og flere med dem si at atomvåpen er nødvendig for ivareta fred og sikkerhet i verden, framholder han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook