Dette bildet ble publisert av terrorgruppen IS i januar 2014, og viser da de inntok den syriske byen Raqqa. Byen skulle bli deres hovedsete i flere år, og den terrortiltalte trønderen hadde blant annet tilhold i Raqqa mens han var der.
Dette bildet ble publisert av terrorgruppen IS i januar 2014, og viser da de inntok den syriske byen Raqqa. Byen skulle bli deres hovedsete i flere år, og den terrortiltalte trønderen hadde blant annet tilhold i Raqqa mens han var der. Foto: AP/Uncredited

Terrortiltalt trønder: – Jeg visste ingenting om IS

OSLO TINGRETT (TV 2): I lang tid før 34-åringen reiste ned til Syria, fikk norske Syria-farere og terrorgruppens grusomme henrettelser massiv medieoppmerksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge 34-åringen dro han til det borgerkrigsherjede landet for å hjelpe den syriske sivilbefolkningen i november 2014. Han avviser at han ville slutte seg til terrorgruppa Islamsk Stat, IS.

– Jeg ville hjelpe til med å evakuere sivilbefolkningen i Homs, sa han i retten.

Påtalemyndigheten mener 34-åringen lyver. De mener å kunne bevise at trønderen visste hva han dro til. Derfor har de tiltalt ham for både terrordeltakelse og terrorforbund. Trønderen oppholdt seg i Syria i 17 måneder. Han ble pågrepet etter at han krysset grensen til Tyrkia 30. april 2016. Senere ble han deportert fra Tyrkia, og pågrepet av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

– Visste at det var borgerkrig

Ifølge mannen konverterte han til Islam høsten 2014. Bare noen måneder senere reiste han til Syria. Høsten 2014 var IS blitt verdenskjente for sin brutalitet. De produserte og spredte propagandafilmer som viste bestialske drap på soldater, sivile, journalister og minoriteter. Norske og internasjonale medier hadde daglige nyhetsoppslag om den grusomme terrororganisasjonen herjinger i Syria og Irak.

Men ifølge trønderen visste han ikke noe om IS før avreise. Statsadvokat Kim Sundet startet i dag sin utspørring av 34-åringen, etter at han hadde avgitt sin frie forklaring.

– Visste du at IS henrettet folk før du reiste til Syria? spurte Sundet.

– Jeg visste at det var borgerkrig i Syria og at folk ble drept og henrettet. Men jeg visste ingenting om IS.

– Hadde du lest om norske Syria-farere?

– Nei.

Viste til bred pressedekning i retten

I sitt innledningsforedrag viste Sundet flere nyhetsklipp fra Aftenposten, NRK og TV 2, for å vise at terrorgruppen hadde fått bred pressedekning i tiden før 34-åringen reiste ned. Blant annet ble TV 2-reportasjen « Dette er de fem IS-ekstremistene norske myndigheter frykter mest» vist på storskjerm i rettssalen. Reportasjen ble sendt 15. september 2014, to og en halv måned før han reiste til Syria.

Blant de fem personene som ble nevnt i reportasjen var Østfold-konvertitten Kim André Ryding (27), som trønderen i dag forklarte at han møtte i Syria. Ryding er internasjonalt etterlyst, for å være medlem av IS.

Terrorgruppen fikk også mye oppmerksomhet for en rekke videoer av henrettelser av internasjonale gisler. I august 2014 ble en video av halshuggingen av journalisten James Foley lagt ut på Internett. Denne, og flere påfølgende henrettelser de neste månedene, fikk massiv medieoppmerksomhet verden rundt.

TV 2s video «IS på to minutter» ble også vist i retten. Den er fra august 2014, og går gjennom hvordan IS brutale og grusomme fremferd i Syria og Irak. Det vises i videoen blant annet til at tusenvis av islamister har strømmet til terrorgruppen etter at de erklærte sitt eget kalifat.

I tillegg vises det til at terrorgruppen tjente store penger på kidnapping av vestlige statsborgere, og at gruppen har så mange som 50.000 krigere.

I retten fortalte trønderen at han lyktes å rømme fra IS etter flere mislykkede forsøk. Han fortalte at han sammen med en tunisier tok seg til den tyrkiske grensen med en motorsykkel de hadde kjøpt for 100 dollar. Flukten beskriver han som svært dramatisk.

– Jeg kjente en kule sneie armen, sa han i retten.