Kadafi Zaman
Kadafi Zaman Foto: TV 2

Hva gjorde en mislykket trønder hos verdens verste terrororganisasjon?

Alle ekstreme islamister som er domfelt de siste årene er mislykkede menn, skriver Kadafi Zaman.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 34 år gammel mann fra Verdal i Nord-Trøndelag sitter i Oslo tingrett. Med barbert hode og trimmet skjegg. Han ser veldig ordentlig ut.

Trønderen som er tiltalt for å ha kriget for verdens verste terrororganisasjon, Islamsk Stat, i hele 17 måneder.

Mannen ble pågrepet etter at han krysset grensen fra Syria til Tyrkia våren 2014.

Før verdalingen har fem andre menn fra Norge vært tiltalt for å ha vært fremmedkrigere i Syria. Fire er dømt. En venter på dom. Ingen av dem har oppholdt seg i det krigsherjede landet så lenge som trønderen. Derfor er det en unik sak vi er vitne til i sal 250 i Oslo tingrett.

Mislykkede menn

Jeg har dekket alle norske terrorsaker så langt, men historien som den etnisk norske trønderen forteller i retten er spesiell. Alle ekstreme islamister som er domfelt de siste årene er mislykkede menn. De har gått på nederlag etter nederlag og levd miserable liv. Egentlig ikke fått til noe som helst. Tøff oppvekst, kriminell bakgrunn og manglende utdanning har vært en fellesnevner.

Sosiale tapere som ikke har hatt kunnskap om religionen Islam. Men det er nettopp disse nyfrelste og sårbare taperne terrororganisasjonen Islamsk Stat har klart å lokke fra en hel verden.

Historien om trønderen uten fast bopel er historien om enda en mislykket mann som dro til Syria. 34-åringen har brukt mange timer på å fortelle om sin bakgrunn i åpen rett. Ifølge verdalingen gikk det allerede galt da han var ett år gammel. Da skilte foreldrene seg. På barneskolen ble han mobbet. Også på ungdomskolen var det mye mobbing.

Så kom trønderfylla. Deretter kom narkotikaen. Masse narkotika.

Og flere voldsepisoder. Spesielt en hendelse hvor tennene til trønderen ble slått ut brukte han god tid på å snakke om i retten. Dommeren så seg etter hvert nødt til å spørre hva han ønsket å formidle? Svaret var at den vanskelige oppveksten hadde gjort at han slet med angst, nerver, og depresjon.

Bønn på Youtube

Så fikk domstolen høre om hvordan han slet på videregående skole. Mye fravær er oppsummeringen fra den tiden. Så ble det mer og mer rus. Noen småjobber her og der ble det også. Men han klarte aldri å holde på dem. Redningen ble NAV. Også de klaget han på. NAV burde ha gitt mer hjelp etter at han tryna på sykkel og måtte gå to kilometer til butikken for å handle mat, mente trønderen.

Etter hvert ble han nysgjerrig på Islam. En annen trønder som han kjente hadde nemlig konvertert. Denne mannen reiste senere til Syria og ble drept. Kona hans, også hun etnisk trønder, er der nede fortsatt. Paret har hatt stor påvirkning på den terrortiltalte. Mannen fortalte også om hvordan han prøvde å lære det muslimske bønneritualet. Men det var for komplisert for ham. Derfor måtte han ha en PC med youtube video foran seg når han skulle be. For å kunne følge bevegelsene.

Konvertitten fra Nord-Trøndelag er ikke alene om å ikke ha peiling på Islam. Han er i godt selskap med de andre som har sittet på tiltalebenken før ham. Stort sett er dette folk som har googlet og youtubet litt her og der, og laget sin egen forskrudde versjon av verdens nest største religion.

I tillegg kommer det som regel en god dose med rus. For trønderens del var også psykiatri inne i bildet. Han la seg inn på sykehus før han reiste til Syria. Men han benekter, som alle de andre før ham i retten, at han har vært en fremmedkriger. Det var det syriske folket som skulle hjelpes da han reiste fra Norge november 2014.

Påtalemyndigheten fester ingen lit til forklaringen. De synes heller ikke synd på mannen. De mener konvertitten fortjener å sitte mange år i fengsel for det han har vært med på i Syria. Derfor har de tiltalt ham for terrordeltakelse og terrorforbund.

De neste dagene vil vi få se hva slags bevis de har.