Harald (78) får treningssenter-bråk rett inn i stua: — Det ødelegger hverdagen

PLAGENDE STØY: Harald Østeraas (til venstre) får hjelp av naboen Lars Amundsen for å måle desibelnivåene fra treningssenteret i etasjen under. Det viser verdier langt over maksgrensen.
PLAGENDE STØY: Harald Østeraas (til venstre) får hjelp av naboen Lars Amundsen for å måle desibelnivåene fra treningssenteret i etasjen under. Det viser verdier langt over maksgrensen. Foto: Martin Habbestad/TV 2 hjelper deg
TV 2 hjelper deg (TV 2): Harald Østeraas (78) må leve med støynivåer langt over maksgrensen for boliger. De ansvarlige har fortsatt ikke klart å løse problemet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tenk deg å ha vedvarende støy dundrende inn i leiligheten din - uten at du kan gjøre noe med det.

Det er slik Harald Østeraas (78) og kona har hatt det i sin leilighet i Melhus det siste halvannet året.

Pensjonisten bor i et nytt leilighetsbygg i Melhus, og sjeneres av støyen fra treningssenteret 3T som ligger under. Det være seg både musikken over anlegget, lydene fra appratene og ropene fra instruktørene.

— Det ødelegger hverdagen. Det dunker over alt. Det er manualer som går i gulvet, og bassen. Den er jevn og irriterende, for den trykker i veggene, forteller Østeraas til TV 2 hjelper deg.

Og legger til:

– Også er det instruktørene, da. De hyler, skriker og bærer seg. 'Bøy, tøy, strekk og bøy, tøy, strekk'.

Se saken i TV 2 hjelper deg på TV 2 kl. 20.30!

Sønnen sliter med å sove

Også naboen Lars Amundsen plages av støyen. Faktisk så mye av den fire år gamle sønnen hans sliter med å få sove.

— Gutten min får ikke lagt seg. Han blir redd av den stemmen og musikken han hører, sier Amundsen til TV 2 hjelper deg.

— Før jul i fjor var det så ille at de ringte fra barnehagen og spurte om han ikke kunne få sove litt, fordi han var så utslitt, forteller Amundsen.

Både Østeraas og Amundsen har for lengst klaget på støynivået, og det er blitt foretatt undersøkelser.

Der har resultatene påvist desibelnivåer på 30-40, med topper på 60 desibel (dBA). Grenseverdien for støy i bolig er på 27 dBA.

Det er blitt gjort flere tiltak for å dempe støyen i leilighetene, men både Østeraas og Amundsen hører fortsatt godt hva som skjer i treningssenteret.

– Det er fullstendig urimelig

Generalsekretær i norsk forening mot støy, Ulf Winther, reagerer sterkt på rapporten.

OVER GRENSEN: Desibelmålingene i Harald Østeraas' leilighet ligger langt over maksgrensen på 27 dBA.
OVER GRENSEN: Desibelmålingene i Harald Østeraas' leilighet ligger langt over maksgrensen på 27 dBA. Foto: Martin Habbestad/TV 2 hjelper deg

— Denne rapporten viser tydelig at støyen er altfor høy i de boligene det er snakk om. Det er fullstendig urimelig at man må vente så lenge for å få utbedret et forhold i en bolig. Det er ingen tvil om at de har alle sine krav på sin side, sier Winther til TV 2 hjelper deg.

Vi blir med inn i leiligheten til Østeraas for å foreta desibelmålinger selv. Måleapparatet har vi fått låne av norsk forening mot støy.

På både soverom, badet og stua viser måleren mellom 50 til 52 dBA. Alle målingene ligger over den allerede nevnte maksgrensen. Bassen og larmen fra treningsstudioet er tydelig hele veien.

Utleieren: — Vi har gjort mange tiltak

Tarjei Finsrud er utleieansvarlig for næringsseksjonen i bygget Østeraas og Amundsen bor. Han går med på å møte Østeraas for å forklare hvorfor det har tatt så lang tid å fjerne støyen.

— Vi har jobbet med støyutfordringen lenge. Vi har 59 stykker (i bygget) vi har greid å løse det på, men med Harald har vi ikke greid det helt. Men vi skal ikke avslutte det der. Vi skal avslutte når han er fornøyd, sier Finsrud.

Og påpeker:

— Utfordringen har vært at det er en støykilde som det har vært vanskelig å finne i akkurat hans leilighet.

— Men støykilden er treningssenteret.

INGEN FORSONING: Tarjei Finsrud (til høyre) er utleieansvarlig for næringsseksjonen i bygget der Harald Østeraas bor. Stemningen var ikke god da partene møttes. (
INGEN FORSONING: Tarjei Finsrud (til høyre) er utleieansvarlig for næringsseksjonen i bygget der Harald Østeraas bor. Stemningen var ikke god da partene møttes. ( Foto: Martin Habbestad/TV 2 Hjelper deg

— Ja, men det er hvordan det havner i Haralds leilighet. Treningssenteret har virkelig også tilpasset seg. Vi har gjort mange tiltak underveis, sier Finsrud.

– Men det dere gjør fungerer ikke, sier en tydelig oppgitt Østeraas.

— Dette løser vi med samarbeid

Finsrud mener Østeraas selv bør ta turen ned til treningssenteret.

– Jeg har ønsket deg hjertelig velkommen ned til treningssenteret mange ganger, nettopp for å integrere deg i gjengen der nede. Og få oppleve støyen på nært hold og se hva som er støykilden, sier Finsrud og henvender seg til Østeraas.

– Men hva vil det hjelpe å invitere Harald ned til treningssenteret hvis støyen vedvarer i leiligheten?

– Som jeg har sagt til Harald: Dette løser vi med å samarbeide, sier Finsrud.

– Når kan du love Harald en støyfri leilighet?

– Nå er neste rapportering til Melhus kommune 4. oktober, sier Finsrud.

– Kommer støyen til å være borte fra leiligheten da?

– Vi håper jo det. Vi skal i hvert fall være innenfor rammene, slik at Harald kan ha det koselig og trivelig i leiligheten sin, sier Finsrud.

Fristen for en tiltaksplan til kommunen gikk ut torsdag denne uken. Både Østeraas og Amundsen forteller at støynivået fortsatt er det samme i leilighetene.

Finsrud sier til TV 2 Hjelper deg at de skal iverksette tiltak mellom uke 40 og 43, det vil si fra inneværende uke og frem til 29. oktober.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook