Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstres Abid Raja er høyaktuell som visepresident i Stortinget, etter at Høyre så langt har latt være å peke ut sin andre kandidat til presidentskapet.

Den matematiske fordelingen av verv i presidentskapet sier at Arbeiderpartiet og Høyre skal ha to medlemmer hver, mens Fremskrittspartiet og Senterpartiet får et medlem hver.

Styrke båndet

I alt skal det velges en president og fem visepresidenter når stortinget konstituerer seg lørdag.

Onsdag valgte Høyre Olemic Thommessen til kandidat som stortingspresident for de fire neste årene, men Ingjerd Schou som også har sittet i presidentskapet sammen med Thommessen fikk ikke vite om hun får fortsette i vervet.

Etter det TV 2 erfarer vurderer nemlig Høyre å tilby Venstre det siste vervet i presidentskapet for å styrke båndene mellom partiene på borgerlig side. Den eneste aktuelle kandidaten er da Abid Raja, som har fått et svært nært forhold til Frp-nestleder Ketil Solvik Olsen.

For fire år siden fikk KrF den siste plassen i presidentskapet.

En endelig avgjørelse på om Høyre velger å fremme en egen kandidat eller overlater plassen til Venstre blir tatt torsdag, som er fristen partiene har for å melde inn kandidater til verv i presidentskapet.

Så langt er disse navnene klare:

  • Olemic Thommesen (H) - presidentkandidat.
  • Magne Rommetveit (Ap)
  • Eva-Kristin Hansen (Ap)
  • Morten Wold (Frp)
  • Nils T. Bjørke (Sp)

Kjønnskabal

Dersom Abid Raja blir den siste av de seks, blir det dermed bare en kvinne i presidentskapet. Etter det TV 2 erfarer vurderer de borgerlige partiene som danner en flertallsblokk når Stortinget konstituerer seg å se kjønnskabalen i sammenheng med hvem som skal lede de ulike komiteene.

Dermed kan det være duket for flere kvinnelige komiteledere.

Det eneste som er klart i komitelederkabalen er at Arbeiderpartiet som etter tradisjonen som største opposisjonsparti får lederen i Utenriks- og forsvarskomiteen, samt kontrollkomiteen, hvor de har lansert henholdsvis Anniken Huitfdeldt og Dag Terje Andersen.