Denne lymfeknuten ble fjernet fra kvinnens armhule. Den inneholdt ikke kreftceller, men store mengder gammelt tatoveringsblekk
Denne lymfeknuten ble fjernet fra kvinnens armhule. Den inneholdt ikke kreftceller, men store mengder gammelt tatoveringsblekk Foto: Annals.org

Legene var sikre på at kvinnen hadde kreft – så fikk de se noe de aldri hadde sett før

99 av 100 ganger er dette lymfekreft, sier kvinnens lege til CNN.

Da en 30 år gammel australsk kvinne oppsøkte lege med store kuler under armene, gikk alle varsellamper av.

Mange hovne lymfer

Under en kroppsscanning oppdaget legene ved sykehuset i Sydney flere hovne lymfeknuter under armene, i brystet og i nærheten av lungene.

– I 99 prosent av tilfellene vil dette være lymfekreft, sier kvinnens kreftlege, Christian Bryant, ved Royal Prince Alfred Hospital i Sydney til CNN.

Men da den største av lymfeknutene ble operert ut av kvinnens armhule, fant de ingen kreftceller. De fant istedet klumper av celler fylt med svart pigment.

I mikroskopet kan man se den svarte pigmenten som har hopet seg opp i lymfene. FOTO: Annals.org
I mikroskopet kan man se den svarte pigmenten som har hopet seg opp i lymfene. FOTO: Annals.org

Tatoveringer

Kvinnen hadde to tatoveringer. En stor 15 år gammel tatovering på ryggen og en liten tatovering på skulderen som var 2.5 år gammel. Legene fant ut at pigmentet i lymfene stammet fra den 15 år gamle tatoveringen.

Hun hadde aldri før hatt en reaksjon på tatoveringene sine, og det er et mysterium hvorfor hun fikk det etter så lang tid.

En hudlege forklarer til CNN at hudens immunsystem vil scanne huden etter fremmedelementer. Han mener immunsystemet har forsøkt å kvitte seg med pigmentet over mange år, men at pigmentet er for stort for lymfeknutene å bearbeide. Derfor har det hopet seg opp og gitt resultatet de ser her.

Sjeldent tilfelle

Bryant og legeteamet har aldri sett noe lignende før, og kan dermed ikke si noe om hvor vanlig en slik reaksjon er. Tilfellet er såpass interessant at det nå er omtalt i det medisinske tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Kvinnen hadde kjent knutene i to uker. Hun hadde ikke feber, nattsvette, plutselig vekttap, eller andre symptomer som er vanlig ved lymfekreft, ifølge magasinet.

Legene har konkludert med at kvinnen har en oversensitivitet for tatoveringsblekk. Hun har fortalt at hun merket at tatoveringen kunne bli litt hoven enkelte steder noen dager i måneden, men hadde ellers ikke hatt noen infeksjoner eller andre ting som kunne bekymre.

Tatoveringer er populære kroppsdekorasjoner. I Australia har 16 prosent av alle voksne mellom 16 og 64 år en tatovering.