Anna-Lena Ruud hadde kjøpt pyntegjenstanden til høyre i gave til moren. Nå er den beslaglagt av politiet. Foto: Privat / Politiet
Anna-Lena Ruud hadde kjøpt pyntegjenstanden til høyre i gave til moren. Nå er den beslaglagt av politiet. Foto: Privat / Politiet

Anna-Lena (51) sørget for full evakuering på Flesland: – Griseflaut

Keramikkgranaten som skulle være en pyntegave til moren, førte til at 51 år gamle Anna-Lena Ruud ble hentet av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter klokken 11 onsdag formiddag ble hele Flesland flyplass evakuert.

Politiet opplyste at det ble funnet en mistenkelig gjenstand i en bagasje. I underkant av en time senere ble evakueringen avblåst fordi det viste seg å være en kunstgjenstand.

Det er 51-år gamle Anna-Lena Ruud som sjekket inn bagasjen det ble slått full alarm om. Nå forteller hun om den komiske dramatikken.

– Jeg var i Bergen for å besøke datteren min og dro innom for å besøke en kunstnervenn i atelieret hans. Jeg kjøpte noen kunstgjenstander, blant annet en keramikklikende granat som skulle være en gave til moren min, forteller Anna-Lena Ruud til TV 2.

Ville være på den sikre siden

Da 51-åringen skulle reise hjem til Oslo hadde hun egentlig bare bestilt flyreise med håndbagasje og skjønte at det kunne bety trøbbel.

– Jeg tenkte jo «dette kan jo by på problemer», så jeg leste bagasjereglene og la ut en melding på Facebook hvor jeg spurte venner om jeg kunne ta den med eller ikke, forklarer hun.

Svarene hun fikk var at det var mange som hadde reist med ulike lekevåpen og at det hadde gått fint. For å være på den sikre siden bestilte hun innsjekk av koffert likevel.

Da Ruud kom til Flesland valgte hun å sjekke inn automatisk fra en maskin og leverte bagasjen på det ubetjente bag drop-bagasjebåndet.

GAVE: Kunstrenen Livio Viggo Lilli har laget disse keramikkgranatene som et ironisk reklameprodukt for norsk våpeneksport Foto: Liviolilli.no/
GAVE: Kunstrenen Livio Viggo Lilli har laget disse keramikkgranatene som et ironisk reklameprodukt for norsk våpeneksport Foto: Liviolilli.no/

– Er det jeg som har køddet det til?

Hun ante fred og ingen fare da alarmen plutselig gikk.

– Da tenkte jeg «søren heller, kan det være jeg som har køddet det til?», sier hun og ler.

Kort tid etter ringte politiet og spurte hva hun hadde i bagasjen. Deretter ble hun møtt av politiet og eskortert ut av flyplassen omringet av politifolk som snakket alvorlig i walkie talkie.

– Da skjønte jeg jo alvoret og følte meg skamfull. Samtidig visste jeg jo at det var helt ufarlig. Der gikk jeg, en stusslig dame i 50-årene som er spesialpedagog, blant kjempealvorlige politifolk. Det var griseflaut. Da vekslet jeg mellom å være lei meg og se humoren i det og dra på smilebåndet.

Beklager seg

Da hun sammen med politiet gikk igjennom bagasjen, så ble det dårlig stemning, fordi politiet hadde brukt så mye ressurser på å stenge av flyplassen.

– Jeg skjønner jo i ettertid at jeg burde ha tatt kontakt med politiet eller flyplassen for å gi dem beskjed om at jeg var usikker på om det var greit å sende kunstgjenstanden eller ikke. Men det er jo lett å være etterpåklok.

Ruud beklager til alle passasjerene som ble rammet av feilen. For henne selv var det kjedeligste at politiet beslagla kunstgranaten.

– Jeg hadde jo betalt rundt 700 kroner for den og skulle gi den i gave til min mor. Noen syntes sikkert det er en veldig rar gave å gi, men hun er så politisk engasjert, så jeg tenkte at hun ville syntes det var kult å protestkunst mot våpeneksport i gave, sier 51-åringen og ler.

Nå er hun skuffet over at overraskelsen ble ødelagt. Heldigvis har kunstnerkompisen Livio Viggo Lilli lovet å sende henne en ny – i posten, ikke via fly.