HÅRDONASJON: Den snart fire år gamle jenta ville gjerne donere bort håret sitt de som virkelig trenger det.
HÅRDONASJON: Den snart fire år gamle jenta ville gjerne donere bort håret sitt de som virkelig trenger det. Foto: Privat

Da Eleah Maria (3) fikk se et barn uten hår fikk hun en idé

– Pappa, jeg har jo masse hår. Kanskje de barna kan få mitt?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da tre år gamle Eleah Maria Rabben så et barn ute hår på hodet, måtte pappa Dennis Stangvik Enerhaugen forklare at noen barn blir syke og må ta medisiner som gjør at håret forsvinner.

Da fikk treåringen en idé.

– Hun sa: «Pappa, jeg har jo masse hår. Kanskje de barna kan få mitt?», forteller mamma Anna Marie Rabben (22) til TV 2.

Donerte vekk håret

Familien, som er bosatt på Bjerke i Oslo, forteller at datteren på snart fire år har snakket om hårdonasjon i et helt år.

– Hun har snakket om å donere håret sitt helt siden hun fikk forklaringen om de syke barna. Vi bestemte oss for å gjøre det nå, for å være sikker på at hun virkelig ville det og at hun ikke kom til å angre på avgjørelsen, forteller Rabben.

Tirsdag denne uken tok hun med seg datteren til frisøren, og fikk klipt håret slik som det står beskrevet på nettsidene til Apollo Hårsenter – som har spesialkompetanse innen hårtap og hodebunnsproblemer.

– Eleah ble kjempefornøyd! Hun ler, smiler og tar på håret sitt hele tiden. Hun angrer absolutt ikke.

Fikk negative kommentarer

Anna Marie Rabben la først ut et bilde med datterens lange hår på Facebook, hvor hun spurte om tips til hvordan man gjennomførte en hårdonasjon. Der ble hun sjokkerende nok møtt med negative kommentarer.

HOS FRISØREN: Eleah Maria klipper seg kort for å kunne donere vekk håret. Foto: Privat
HOS FRISØREN: Eleah Maria klipper seg kort for å kunne donere vekk håret. Foto: Privat

– Flere mente datteren min kom til å angre, og at det ikke var bra å gjøre sånt mot en unge, forklarer Rabben, men legger til at det aller fleste tilbakemeldingene på bloggen har vært positive.

Selv er 22-åringen stolt av den lille datteren som har et så stort hjerte.

– Jeg synes det er kjempeflott. Jeg er veldig stolt over at et så lite hjerte kan tenke på andre mennesker på den måten. Jeg var selvfølgelig litt redd for at hun skulle angre og bli lei seg, men det har heldigvis ikke skjedd.

– Hår vokser jo fort ut igjen, så da blir det vel en ny donasjon, flirer småbarnsmoren.

– Vi får aldri nok donorhår

Ekspert på hårtap ved Apollo Hårsenter i Drammen, Ann-Kristin Hovland, forteller til TV 2 at de hver eneste dag får inn donasjoner fra småjenter.

– Håret vi får tilsendt, slik som Eleah Maria sitt, blir liggende til vi finner riktig person med tanke på hårfarge. Vi har et stort hårlager i hver salong rundt om i Norge, men vi kan aldri få nok donorhår, sier Hovland.

Hårdonasjon:

  • Bestill time hos en frisør.
  • Håret må være nyvasket og tørt før det buntes i små deler med strikker.
  • Klipp håret 1-1,5 cm over strikken.
  • Legg alt håret i samme retning i en liten pose.
  • Send håret i en trygg forpakning til nærmeste Apollo Hårsenter.
  • Merk sending med eget navn og adresse på baksiden.