får kritikk etter puerto rico-besøk:

Her kaster Trump ut tørkeruller til orkanofre

– Puertoricanerne bør være stolt av at bare 16 liv gikk tapt i orkanen Maria, sammenlignet med tusenvis i «en ekte katastrofe som orkanen Katrina», sier Trump.

Tirsdag ettermiddag ankom president Donald Trump og førstedame Melaina Trump orkanherjede Puerto Rico.

Håpet med det fem timer lange besøket, var å overbevise de 3,4 millioner innbyggerne på øygruppen om at de ikke er glemt av myndighetene i Washington.

Etter å ha blitt rammet av to kraftige orkaner på kort tid, både Irma og Maria, er det fortsatt mangel på mat, drikkevann og strøm på Puerto Rico.

– 16 mot tusener. Dere kan være svært stolte av deres folk og av samarbeidet med våre folk, sa presidenten under sitt besøk.

Kastet tørkeruller

Trump ville vise sin støtte til orkanofrene, noe han blant annet gjorde ved å dele ut nødhjelp til de fremmøtte.

Derfor kastet han ut flere tørkeruller mot folkemengden, skriver NBC.

På Twitter får Trump kritikk for stuntet, som flere mener er lite empatisk og upassende. Presidenten får også kritikk for uttalselsen om at «kun» 16 liv gikk tapt.

Uenig i beskrivelse

Orkanen Katrina tok 1.833 liv i 2005. Trump-administrasjonen har flere ganger sammenlignet redningsarbeidet i Texas, Florida og Puerto Rico med det som George W. Bush-administrasjonen utførte etter orkanen Katrina, skriver The New York Times.

– I Texas og i Florida fikk vi karakteren A+. Og jeg kan si dere dette – jeg synes vi har gjort det like bra på Puerto Rico, sa Trump om Washingtons innsats tirsdag.

På den orkanherjede øya er ikke alle enige i en slik beskrivelse. Hovedstaden San Juans ordfører Carmen Yulin Cruz har sagt at myndighetenes hjelp på Puerto Rico har vært dårligere enn hjelpen som Texas og Florida fikk.

Kritisk ordfører

Trump-administrasjonen har fått krass kritikk for å ikke ha viet nok oppmerksomhet og nødhjelp til Puerto Rico. Etter en rekke svært positive uttalelser om hjelpeinnsatsen fra medlemmer av Trumps administrasjon, ga ordføreren i hovedstaden San Juan, Carmen Yulin Cruz, fredag uttrykk for sin frustrasjon.

– Folk dør her, og jeg kan ikke begripe at den mest storslåtte nasjonen i verden ikke kan utarbeide logistikk for en liten øy, sa hun.

Trump tok til motmæle på Twitter og beskyldte ordføreren for dårlig lederskap.

Tirsdag måtte han håndhilse på henne under ankomstseremonien i en hangar på en militærflyplass øst for San Juan.

Trump testet en av lommelyktene som blir delt ut til de rammede. Foto: Jonathan Ernst
Trump testet en av lommelyktene som blir delt ut til de rammede. Foto: Jonathan Ernst

– Hvordan står det til? spurte Trump.

Det var ikke mulig å høre svaret hennes. Deretter takket Trump henne.

– Dyrt

– Hjelpen vår har ikke vært billig. Jeg hater å måtte si dette til dere, Puerto Rico, men dere har påført budsjettet vårt en liten smekk. Men det er greit, fordi vi har reddet mange liv, sa Trump i hangaren.

Deretter fortsatte resten av det nøye planlagte programmet på øya. Trump fikk se skadene i hovedstaden, og han delte ut forsyninger i ei kirke, der 200 frammøtte jublet da han kom inn.

Innbyggerne på Puerto Rico er amerikanske statsborgere. Men øya er ikke representert i Kongressen og øyas innbyggere kan derfor heller ikke stemme ved presidentvalg.

(NTB/TV 2)