full oversikt - dette er støres utvalgte:

– Bygges til en enda viktigere politiker for fremtiden

VIKTIGERE I FREMTIDEN: Espen Barth Eide er håndplukket av partileder Jonas Gahr Støre for å lede Arbeiderpartiet i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
VIKTIGERE I FREMTIDEN: Espen Barth Eide er håndplukket av partileder Jonas Gahr Støre for å lede Arbeiderpartiet i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Foto: Lien, Kyrre
Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide ønsket selv å bli miljøpolitiker, mens Anniken Huitfeldt fortsetter som leder i utenriks- og forsvarskomiteen.

Flere medier hadde på forhånd tippet at tidligere utenriksminister Espen Barth Eide ville bli ny leder i Utenrikskomiteen. Han havnet i stedet som fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i energi- og miljøkomiteen.

– Jeg ønsket meg til energi- og miljøkomiteen, jeg synes det er et utrolig viktig felt fremover for Norge og verden, sier Barth Eide til TV 2.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre løfter dermed Espen Barth Eide opp som en av nykommerne det satses på i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

– Da jeg kom tilbake til Stortinget gikk jeg til Finanskomiteen for å erfare et nytt fagfelt. Det at du kan få bruke den erfaringen det er å være i Stortinget til å fordype deg i nye områder, det bygger Espen til en enda viktigere politiker for fremtiden, sier Støre til TV 2.

Ap-lederen mener han har sørget for en svært klok plassering av den tidligere utenriksministeren.

– Jeg har jobbet med utenrikspolitikk i veldig mange år. Jeg følte at når jeg ble representant på Stortinget kunne det være ne fin anledning å jobbe meg opp på et annet felt. Det er lærerikt og givende. jeg ønsket meg dette g er veldig glad for å ha fått dette, sier Barth Eide.

– Partileder Jonas Gahr Støre sier dette bygger deg en enda viktigere politiker i årene fremover. Betyr det at han har pekt på deg som en mulig etterfølger?

– Nå er jeg veldig fornøyd med det vervet jeg har fått, så er det hyggelig at Jonas sier hyggelige ting. jeg konsentrerer meg nå om å gjøre den jobben jeg har fått, sier Barth Eide.

– Har du ambisjoner å klatre helt til topps i Arbeiderpartiet?

– Nå må jeg få lov å si at jeg er veldig fornøyd med å jobbe med et felt hvor det er krevende utfordringer i årene som kommer. Dert er en god skikk at man flytter rundt på seg og ikke jobber med det samme området hele livet, sier Barth Eide.

Ap-lederen mener han har sørget for en svært klok plassering av den tidligere utenriksministeren.

Samtidig fortsetter Anniken Huitfeldt som leder for utenriks- og forsvarskomiteen, som hun har ledet de siste fire årene.

– Den nye stortingsgruppa til Arbeiderpartiet har både fornyelse og erfaring. Det blir et sterkt lag de neste fire årene, sier valgkomiteens leder, partisekretær Kjersti Stenseng.

Etter innstilling fra valgkomiteen ble Arbeiderpartiets stortingsgruppe for den kommende fireårsperioden konstituert på tirsdagens gruppemøte.

Nye muligheter

– Valgkomiteen har lagt vekt på at Arbeiderpartiet trenger både fornyelse og videreføring av verdifull erfaring. Det har vært viktig for oss med god balanse både på kjønn og representasjon fra ulike deler av landet i komiteene, sier Stenseng.

– Arbeiderpartiets nye stortingsgruppe blir et sterkt lag. Representantene har en viktig jobb og skal kjempe for gjennomslag for Aps politikk, som rettferdig fordeling og et tryggere arbeidsliv. Med den nye parlamentariske situasjonen der Frp og Høyre-regjeringen ikke lengre har en samarbeidsavtale å lene seg på, byr det seg nye muligheter for å få gjennomført god Ap-politikk, sier Stenseng.

Partileder Jonas Gahr Støre er valgt til parlamentarisk leder og nestleder Hadia Tajik er valgt til parlamentarisk nestleder. Støre og Tajik utgjør sammen med Fredric Holen Bjørdal og Kari Henriksen gruppas arbeidsutvalg.

- For oss er det et kjerneområde, for velgerne våre er det viktig. det av vi får Hadia fra Rogaland til å lede vårt arbeid på dette området, det er det beste vi kan få, sier Støre.

Dette er fordelingen:

Arbeid- og sosialkomiteen: Hadia Tajik (leder), Rogaland, Svein Roald Hansen (nestleder), Østfold, Lise Christoffersen, Buskerud, Arild Grande, Nord-Trøndelag.

Energi- og miljøkomiteen: Espen Barth Eide (leder), Oslo, Else May Botten (nestleder), Møre og Romsdal, Runar Sjåstad, Finnmark, Hege Haukeland Liadal, Rogaland, Åsmund Aukrust, Akershus.

Familie-, kirke- og kulturkomiteen: Anette Trettebergstuen (leder), Hedmark, Kari Henriksen (nestleder), Vest-Agder, Masud Gharahkhani, Buskerud.

Finanskomiteen: Trond Giske (leder), Sør-Trøndelag, Ingrid Heggø (nestleder), Sogn og Fjordane, Eigil Knutsen, Hordaland, Fredric Holen Bjørdal, Møre og Romsdal, Åsunn Lyngedal, Nordland.

Helse- og omsorgskomiteen: Ingvild Kjerkol (leder), Nord-Trøndelag, Tore Hagebakken (nestleder), Oppland, Elise Bjørnebekk-Waagen, Østfold, Tellef Inge Mørland, Aust-Agder, Tuva Moflag, Akershus.

Justiskomiteen: Lene Vågslid (leder), Telemark, Jan Bøhler (nestleder), Oslo, Maria-Karine Aasen Svensrud, Vestfold.

Næringskomiteen: Terje Aasland (leder), Telemark, Ruth Grung (nestleder), Hordaland, Cecilie Myrseth, Troms, Nils Kristen Sandtrøen, Hedmark.

Utdanning- og forskningskomiteen: Martin Henriksen (leder), Troms, Jette Christensen (nestleder), Hordaland, Torstein Tvedt Solberg, Rogaland, Nina Sandberg, Akershus.

Kommunalkomiteen: Rigmor Aasrud (leder), Oppland, Stein Erik Lauvås (nestleder), Østfold, Jorodd Asphjell, Sør-Trøndelag, Siri Gåsemyr Staalesen, Oslo.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen: Dag Terje Andersen (leder), Vestfold, Eva Kristin Hansen (nestleder), Sør-Trøndelag, Magne Rommetveit, Hordaland.

Transportkomiteen: Sverre Myrli (leder), Akershus, Ingalill Olsen (nestleder), Finnmark, Kirsti Leirtrø, Sør-Trøndelag, Øystein Langholm Hansen, Rogaland.

Utenriks- og forsvarskomiteen: Anniken Huitfeldt (leder), Akershus, Eirik Sivertsen (nestleder), Nordland, Jonas Gahr Støre, Oslo, Martin Kolberg, Buskerud, Marianne Marthinsen, Oslo.

Presidentskapet: Eva Kristin Hansen, Sør-Trøndelag, Magne Rommetveit, Hordaland.

(©NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook