IKKE FARLIG: Den svenske politibetjenten Emil Kågström står bak Facebook-innlegget som er rettet mot foreldre som truer barna sine med at politiet kommer.
IKKE FARLIG: Den svenske politibetjenten Emil Kågström står bak Facebook-innlegget som er rettet mot foreldre som truer barna sine med at politiet kommer. Foto: Politiet

Politiets advarsel spres på nett: – Dette må du aldri si til et barn

Politibetjent Emil Kågström har en klar og tydelig beskjed til alle foreldre som advarer barna mot politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«NEI, NEI, NEI. Vi tar ikke barn fordi de tar av seg bilbeltet. Vi kommer ikke og tvinger barn til å spise opp grønnsakene sine».

Dette skriver politiet i Norra Lappland i Sverige på Facebook.

I Facebook-innlegget, som er «likt» 7000 ganger, advarer politiet foreldre mot trusler av typen «hvis du ikke er snill nå, så kommer politiet».

Det er politbetjent Emil Kågström som står bak innlegget, som ble publisert 29. september.

Støtte og hjelp

«Hva kan dette føre til hos barn, til tross for at det ikke er hensikten? Jo, at de får skyldfølelse og føler skam for å ha gjort noe dumt, og politiet blir forbundet med noe negativt. Dette kan være veldig ødeleggende for et barn», skriver han.

Til Expressen utdyper Kågström, og sier at han vil at barn skal skjønne hvilken funksjon politiet faktisk har.

– De skal ha med seg at vi er til for å støtte og hjelpe, for deres og alles trygghet, sier han.

Gjemmer seg for politiet

Han kommer med flere eksempler på hvor galt det kan gå hvis et barn er redd for politiet.

«For eksempel kan vi si at et barn har gått seg vill i skogen. Politiet blir tilkalt, og begynner letingen. Når barnet da ser eller hører at politiet leter i skogen, blir barnet redd og tror at politiet er sinte fordi barnet har gjort noe feil. Dette kan føre til at barnet gjemmer seg for politiet, går seg enda mer vill, og blir vanskeligere å finne».

Tause i avhør

Politibetjenten mener at en innebygd skepsis for politiet også kan gjøre det vanskelig for et barn å prate hvis de for eksempel er blitt utsatt for noe kriminelt.

«Da kan barnet bære med seg en redsel for politiet, og ikke våge å fortelle om hva det har blitt utsatt for», skriver han.

Han understreker at han vet at foreldre som «truer» barna med politiet gjør det med gode intensjoner, men...

– Jeg tenker også at foreldre ikke truer barna sine med politiet for at de skal ha det vondt, men med beste mening for å få dem til å for eksempel spise grønnsakene sine eller lignende. Det blir imidlertid en snarvei for å få barnet til å gjøre som man vil på kort sikt, og som kan få langsiktige konsekvenser, avslutter politibetjenten overfor Expressen.