Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke kunne TV 2 avsløre hvordan russiske agenter presser nordmenn til å spionere på arbeidsgiveren.

PST-sjef Benedicte Bjørnland slår nå alarm om en ny russisk etterretningoffensiv der man forsøker å plante muldvarper inne i norske virksomheter.

PST utelukker ikke at Russland på denne måten kan ha fått tilgang til sensitive opplysninger.

– Vi har flere eksempler i senere tid, og gjennom noen år, sier Bjørnland til TV 2.

Presser familien

Bjørnland utdyper at dette altså er snakk om nordmenn som russisk etterretning har lykkes i å presse til å jobbe for seg. Ansatte i både privat og offentlig sektor skal ha blitt utsatt for slikt press, men Bjørnland vil ikke utdype hvilke konkrete bedrifter og etater det dreier seg om.

Etter det TV 2 kjenner til, kan et slikt pressmiddel være direkte eller indirekte trusler mot slekt eller familiemedlemmer som oppholder seg i Russland.

Slik svarer de på anklagene

Den russiske ambassaden i Oslo ønsket ikke å uttale seg i TV 2s første sak, men mandag kom de med et svar på anklagene. Ambassaden beskylder nå blant annet PST for å fare med løgn for å få mer penger fra statsbudsjettet.

«Vi skjønner hva slike innkast er motivert med. Spesialtjenestene må tiltrekke seg oppmerksomhet i forkant av dannelse av en ny regjering, gjennomgang av budsjett og endringer i lovverket for å tildele dem ekstra fullmakter.»

De mener TV 2s sak ikke baserer seg på fakta, men spekulasjoner. De oppfordrer også nordmenn til å starte en skrive-kampanje mot regjeringen.

«Kjære landsmenn og norske statsborgere, hvis dere er rasende på «skriverier» fra norske journalister og eksperter eller norske myndigheters handlinger (eller manglende respons), skriv om dette ikke bare til Ambassaden, men også til relevante redaksjoner og etater.»

Svartmaling

Ambassaden mener det er blitt en tradisjon i visse norske kretser å bruke Russland som «en fiendtlig skikkelse» og at de er bekymret for samarbeidet mellom de to landene.

Benedicte Bjørnland understreker at hennes hensikt med å gå offentlig ut om den nye russiske etterretningsoffensiven i Norge, ikke er å henge ut Russland.

– Når vi velger å være såpass åpne som vi har vært om dette, er det fordi vi ønsker å bidra til at den norske offentligheten og norske borgere skal være klar over at dette er en trussel og sånn sett kan det sette oss i stand til å redusere egen sårbarhet.

Les hele svaret fra Den russiske ambassaden i Oslo på deres Facebook-side.