Vannmasser har vasket vekk fundamentet under jernbanesporet på Bergensbanen mellom Gulsvik og Flå mandag.
Foto: Bjørn Larsen/Bane Nor / NTB scanpix
Vannmasser har vasket vekk fundamentet under jernbanesporet på Bergensbanen mellom Gulsvik og Flå mandag. Foto: Bjørn Larsen/Bane Nor / NTB scanpix Foto: Bjørn Larsen/bane Nor

Bergensbanen og sørlandsbanen rammet av flom:

Her henger jernbane-sporet i løse luften

Mandag var fire av NSBs ruter nede på grunn av været. Bergensbanen ble betjent av buss, og Sørlandsbanen er stengt helt fram til helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De voldsomme regnmengdene førte til at en fylling på Augland i Kristiansand må byttes i sin helhet før det er forsvarlig å kjøre tog. Det betyr at det ikke vil gå tog mellom Vennesla og Kristiansand.

Prognosen for gjenåpning er fem dager, opplyser Bane Nor.

– Fyllingen er skadd og utvasket i bunnen og vil ikke over tid ikke kunne bære de belastningene som togpassering gir. Sikkerheten kommer først, og fyllingen er undersøkt av både geolog og andre fagpersoner, og anbefalingen er at eksisterende fylling må fjernes og bygges opp på nytt, sier områdedirektør Stian Wesøy i Bane Nor.

Fyllingen vil bli byttet ut i cirka hundre meters lengde og seks meters dybde. Det vil også bli etablert nytt og større flomløp gjennom fyllingen.

Buss på Bergensbanen

Men også på Bergensbanen er det problemer. Strekningen mellom Trolldalen og Flå var stengt mandag, men det var varslet åpning igjen i 18-tiden.

Årsaken til stengningen var at en elv på avveie tok med seg flere meter av jordmassen under skinnegangen.

– Vi kjører buss fra Hønefoss til Nesbyen, men vi har hatt utfordringer med å skaffe nok busser; det var ett av togsettene som ble stående i tre timer, sier Håkon Myhre, pressetalsperson i NSB til NTB.

Foto: Bjørn Larsen/Bane Nor / NTB scanpix
Foto: Bjørn Larsen/Bane Nor / NTB scanpix Foto: Bjørn Larsen/bane Nor
Flå  20171002.
Vannmasser har vasket vekk fundamentet under jernbanesporet på Bergensbanen mellom Gulsvik og Flå mandag.
Foto: Bjørn Larsen/Bane Nor / NTB scanpix
Flå 20171002. Vannmasser har vasket vekk fundamentet under jernbanesporet på Bergensbanen mellom Gulsvik og Flå mandag. Foto: Bjørn Larsen/Bane Nor / NTB scanpix Foto: Bjørn Larsen/bane Nor

På Sørlandsbanen er det stengt mellom Vennesla og Nelaug fordi det er problemer med strømtilførselen. NSB organiserer busstransport og ifølge Bane Nor vil strekningen være stengt hele mandag.

Ikke nok busser

I tillegg var rutene mellom Nordagutu og Skien og Jevnaker og Hval nede på grunn av manglende strømtilførsel og vann på sporene mandag.

Da fire ruter var nede, slet NSB med å skaffe nok busser.

– Vi er midt i høstferien nå, og har for øyeblikket ikke nok busser for alle de reisende. For våre reisende er dette veldig trist, og vi jobber på spreng for å få nok busser, sa Myhre.

Bane Nor oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert med NSB-appen.

(©NTB)