Oslo  20170409.
Politiet har sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann pågrepet etter funn av bombeliknende gjenstand natt til søndag. Politiet foretok en kontrollert sprengladning mot gjenstanden, og smell ble hørt.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20170409. Politiet har sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann pågrepet etter funn av bombeliknende gjenstand natt til søndag. Politiet foretok en kontrollert sprengladning mot gjenstanden, og smell ble hørt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

– Bombetiltalt 17-åring var i en radikaliseringsprosess

OSLO TINGRETT (TV 2): Beskrives som en tilhenger av bokstavtro tolkning av islam – ønsket ikke å håndhilse på aktor før saken startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag startet rettssaken mot en 17 år gammel russisk statsborger som ble pågrepet med en hjemmelaget sprengladning på Grønland i Oslo.

Ifølge tiltalen hadde 17-åringen tapet en lighter til en beholder med lightergass, og pakket dette inn sammen med biter fra et nettinggjerde som skulle fungere som splinter. Pakken var på rundt 30x30 cm.

17-åringen ga en klem til sin forsvarer, Javeed Shah, men ønsket ikke å håndhilse på aktor i saken, statsadvokat Marit Bakkevig, da hun kom bort før saken startet. Han smilte likevel til Bakkevig, og tok seg til brystet mens han nikket.

Kraftig bygd og kortklipt hår

Han er kledd i en hvit skjorte og er kraftig bygd, og har tidligere vært aktiv innenfor idrett. Håret hans er kortklipt og svart, og han hadde en alvorlig mine mens han ventet på at retten skulle settes.

Etter at aktor hadde lest opp tiltalen mot ham, spurte dommer i saken, Astrid Aas-Hansen, om han erkjenner straffskyld etter tiltalen.

– Nei, svarte han da klart.

Tingrettsdommer Astrid Aas-Hansen besluttet mandag at 17-åringens forklaring skal gå for lukkede dører, blant annet av hensyn til hans unge alder. Aas-Hansen påpekte også at 17-åringen ikke ønsker å forklare seg for åpne dører, og heller ikke dersom pressen blir ilagt et referatforbud.

Tiltaltes forklaring er ventet å vare til tirsdag formiddag.

– Oppfattet at han hadde en hjemmelaget bombe

Bakkevig påpekte i sitt innledningsforedrag at politipatruljen som pågrep 17-åringen, observerte noe de mente var en hjemmelaget sprengladning i en pose han bar på. Dette førte til at et stort område på Grønland ble stengt, mens politiets bombegruppe undersøkte sprengladningen.

– De oppfattet at han hadde en hjemmelaget bombe med seg, sa Bakkevig, og fortalte at bomben ble uskadeliggjort på stedet.

Siden bomben ble kontrollert sprengt på stedet, har politiets etterforskere rekonstruert bomben og sprengt den, for å se hva slags skadepotensiale den hadde. Etterforskere har også sett på hvordan 17-åringen har fått vite hvordan man lager en slik bombe, og om en oppskrift ligger tilgjengelig på internett.

Politiet har derfor også gått gjennom søkehistorikken til 17-åringen, og Bakkevig påpekte at han fremstår som tilhenger av bokstavtro tolkning av islam. I avhør har han forklart at han er salafist og sunnimuslim.

– Og at han har vært i en radikaliseringsprosess, sa Bakkevig, og viste til at dette har innvirkning på bevisvurderingen.

Mens Bakkevig holdt sitt innledningsforedrag, satt 17-åringen med armene i kors, og sukket oppgitt mens aktor forklarte påtalemyndighetens syn på saken.

Forhøyet trusselnivå dagen etter

Bakkevig påpekte også at dersom han hadde detonert sprengladningen, slik de mener han skulle, hadde det skapt en frykt i befolkningen, til tross for at bomben ikke var kraftig.

– Det som ville gjort den særlig grov, er den frykten det ville medføre i samfunnet i april i år.

Dagen før ble Stockholm rammet av et terrorangrep, da en lastebil kjørte inn i en folkemengde. Fem personer mistet livet i angrepet.

Etter pågripelsen ble også trusselnivået forhøyet til at det var sannsynlig at Norge kom til å bli rammet av et terrorangrep i 2017.

17-åringen har nektet all form for straffskyld siden han ble pågrepet i april.

– Han fastholder at han ikke på noe tidspunkt skulle detonere denne på Grønland, eller hadde et forsett om å skade andre personer. Han har forklart at han skulle ta den med opp i skogen for å se om den virket eller ikke, sa Shah til TV 2 før helgen.

Var siktet for terror

Tiltalte har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i april i år. Han var tidligere siktet etter terrorbestemmelsene i straffeloven, men fordi skadepotensialet i sprengladningen var lav, er tiltalen noe mildere.

Påtalemyndigheten mener han ville detonere sprengladningen, noe som ifølge tiltalen kunne være særlig samfunnsskadelig, blant annet basert på trusselsituasjonen i samfunnet. Handlingen anses som grov, og det er en strafferamme på seks års fengsel.

Den 17 år gamle russiske statsborgeren kom til Norge sammen med familien som asylsøker i 2010. I 2015 fikk han permanent opphold i Norge. 17-åringen bodde tidligere i Nord-Norge, men flyttet til Oslo for å gå på skole.