Hundrevis skadet i sammenstøt under folkeavstemning i Catalonia

BARCELONA (TV 2): Spansk politi har begynt å beslaglegge stemmeurner og valgsedler ved valglokaler i Catalonia, opplyser det spanske innenriksdepartementet. Det meldes også om at de skyter med gummikuler mot demonstranter.

Meldingen om at politiet aksjonerer mot valglokaler i Catalonia kom samtidig som valglokalene åpnet klokka 9 søndag morgen.

Også den spanske storavisen El Pais skriver at politiet har begynt å gripe inn ved lokaler som er tenkt brukt under den omstridte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet.

Ifølge AP har politiet skutt med gummikuler mot demonstranter.

Catalonias regionale regjering skriver på Twitter at 337 personer er såret i det den kaller den spanske statens politivold.

Spanske myndigheter ber Catalonia om å avslutte folkeavstemningen, som de kaller en farse.

Flere steder rapporteres det om at politiet er svært hardhendte med dem som er ute i gatene, og videoer fra blant annet Barcelona viser at de slår hardt ned på opptøyer.

Se video av opptøyene i toppen av saken.

I byen Sant Julia de Ramis har brannmenn stilt seg mellom lokalbefolkningen og politiet.

Gjør opprør

Lokalbefolkning ved en rekke av valglokalene politiet har aksjonert mot har gjort opprør.

MENNESKELIGE SKJOLD: Brannmenn har stilt seg mellom politiet og lokalbefolkningen i Sant Julia de Ramis 1. oktober.
MENNESKELIGE SKJOLD: Brannmenn har stilt seg mellom politiet og lokalbefolkningen i Sant Julia de Ramis 1. oktober. Foto: Juan Medina / Reuters / NTB scanpix

– Det er god stemningen blant befolkningen her jeg står, men folk venter på at politiet skal aksjonere også her, sier TV 2-reporter Øystein Bogen, som står på forsiden av et valglokale i Barcelona.

Lørdag ble over halvparten av skolene som skulle vært brukt stengt av spansk politi, men regionale katalanske myndigheter framholder likevel at folkeavstemningen vil bli gjennomført på demokratisk vis.

Kø utenfor

TV 2-reporter: – Venter på at politiet skal komme hit

Fordi mange valglokaler er stengt, kan velgerne avlegge stemme ved hvilket som helst lokale som er åpent, opplyste en talsmann søndag morgen.

Mange mennesker stilte seg tidlig søndag morgen i kø utenfor valglokalene. Da stemmeurner ankom lokalene, førte det til jubel blant de frammøtte. Mange har barrikadert seg foran lokalene for å hindre at politiet slipper til.

Den spanske regjeringen har erklært at folkeavstemningen for ulovlig og har lovet å stanse den.

(©NTB / TV 2)