VIL HA TOMME GATER: Sara Jakobsson skulle gjerne sett gatene uten både nynazister og motdemonstranter lørdag.
VIL HA TOMME GATER: Sara Jakobsson skulle gjerne sett gatene uten både nynazister og motdemonstranter lørdag. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Sara (32) frykter motdemonstrantene:

– De burde holde seg hjemme og la nazistene gå alene

GØTEBORG (TV 2): Det er ventet at tusenvis vil ta til gatene under demonstrasjonen til Den nordiske motstandsbevegelsen lørdag. Sara skulle helst sett at ingen ville motdemonstrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag er det lite som tyder på at det skal skje noe i Gøteborg lørdag.

Folk er ute i gatene, musikken høres fra restaurantene og barene, det spilles en fotballkamp i byen og folk virker glade. Det er helg.

Likevel er det noe mange går og tenker på – at det lørdag skal marsjere nærmere 1000 nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) i gatene, i tillegg til at 10.000 motdemonstranter har varslet sin ankomst.

«Göteborg mot nazism»

Ved noen plakater med påskriften «Göteborg mot nazism», like ved stedet der demonstrasjonen skal starte lørdag, sitter Sara Jakobsson (32). Hun er frustrert over både nynazistene og motdemonstrantene som skal fylle gatene i byen hennes.

– Jeg vil ikke ha noen av dem her. Nynazistene vil jeg ikke vite noe av, men også motdemonstrantene synes jeg bør holde seg hjemme. Da ville jo nynazistene gått alene, og de ville virket mye stusseligere. Dessuten ville de ikke fått den samme oppmerksomheten, sier hun, og peker mot TV 2-journalisten.

– Da ville ikke mediene brydd seg i det hele tatt. Nå blir det så oppjaget stemning, jeg frykter det kan bli voldelig, sier hun.

Kortere tid

DNM har fått tillatelse av politiet til å gå en rute på rundt en kilometer, som starter litt utenfor selve sentrumskjernen av Gøteborg og beveger seg mot sentrum.

De vil stanse like ved Gamla Ullevi stadion, der det skal spilles en stor fotballkamp lørdag.

Opprinnelig ønsket DNM å avslutte utenfor byens synagoge, men dette fikk de ikke lov til. Politiet besluttet også å innskrenke tidsrommet for tillatelsen, slik at de bare har tillatelse til å marsjere mellom klokken 12 og 15.

Politiet kommer til å stenge all trafikk i området rundt ruten.

– Vi er rasende

Like ved Gamla Ullevi stadioen står trioen Berit Olander (78), Jan Strömqvist (78) og Sri Nimpuno (78).

De er også gøteborgere, og skal være motdemonstranter lørdag. I motsetning til Sara, mener de det er viktig at folk viser det de mener når DNM skal marsjere gjennom gatene.

PLAKATER: Disse plakatene henger flere steder i Gøteborg. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
PLAKATER: Disse plakatene henger flere steder i Gøteborg. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

– Vi har venner som lever i dag fordi slektningene deres greide flykte fra nazistene under krigen. Og så kommer nazistene hit! Da må vi ut for å vise hva vi mener om det, sier Nimpuno.

De reagerer på at politiet har gitt tillatelsen til demonstrasjonen.

– De bærer jo nazi-symboler på uniformene sine, det er ulovlig ifølge svensk lov, sier Stömquist.

Politiet har gjort det tydelig overfor DNM at de ikke får bære uniformer under demonstrasjonen lørdag, men de tre tror ikke de kommer til å rette seg etter dette.

– Vi er rasende, urolige og redde. Det er mye folk ute på lørdager, og særlig denne dagen, da det skal være en stor fotballkamp og vi har nordens største bokmesse her, sier Olander.

De tre har mange venner som skal ut for å demonstrere sammen med dem.

– Det er nå vi gøteborgere får vist hva vi står for, sier de.

MOTDEMONSTRANTER: Sri Nimpuno, Jan Stömqvist og Berit Olander skal ut i gatene lørdag, som motdemonstranter. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
MOTDEMONSTRANTER: Sri Nimpuno, Jan Stömqvist og Berit Olander skal ut i gatene lørdag, som motdemonstranter. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Store politistyrker

Politiet har kalt inn ekstra styrker lørdag, og det kommer til å være over 1000 politifolk i gatene.

Samtidig er garasjen til hovedpolitistasjonen bygget om til 60 gitter-celler, som kan huse rundt 350 arrestanter.

Politiet i byen understreker likevel at de håper det ikke vil skje noe dramatisk, og at demonstrasjonen vil foregå på en fredelig måte. Fredag kveld meldte svenske GT at to tyske nazister var blitt pågrepet på flyplassen i Gøteborg med kniver.

Nødetatene har satt en spesialstab som skal kunne styre resursene til de forskjellige redningstjenestene på en så effektiv måte som mulig dersom det skulle oppstå dramatiske situasjoner.