Atomvarsleren Mordechai Vanunu (62) får familiegjenforening i Norge

I dag fikk bibelforsker Kristin Joachimsen svaret hun har ventet på i to år. UDI sier ja til at ektemannen og atomvarsleren Mordechai Vanunu får komme til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått innvilget den retten vi har. Da vi søkte om familiegjenforening, så er det akkurat det det handler om, at ektepar og familier skal få leve sammen. Så selv om jeg vet at saken i visse kretser er kontroversiell, så var det familieverdiene som slo igjennom, sier Kristin Joachimsen til TV 2.

Joachimsen fikk vedtaket om at ektemannen, den israelske atomvarsleren Mordechai Vanunu, er innvilget familiegjenforening fra Utlendingsdirektoratet i dag.

– Det er så sjelden det er gode nyheter i denne saken, så det er veldig positivt, sier hun.

Liggende i 15 måneder

TV 2 har tidligere fortalt at ekteparet søkte UDI om familiegjenforening for to år siden, og at søknaden i hemmelighet ble overført til Justisdepartementet i juni i fjor. Der ble den liggende på innvandringsminister Sylvi Listhaugs bord i 15 måneder.

Vanlig saksbehandlingstid er tre måneder, men først etter at Siviliombudsmannen i sommer startet undersøkelser om hvorfor saken tok så lang tid, sendte departementet i søknaden tilbake til UDI. TV 2 får bekreftet at departementet ikke har instruert UDI om vedtak i saken.

– Vi fikk søknaden tilbake fra departementet forrige uke, og har deretter behandlet den på vanlig måte, og innvilget søknaden om familiegjenforening, bekrefter avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt overfor TV 2.

– Jeg er veldig positiv

Joachimsens advokat Arild Humlen er overrasket over at UDI fattet avgjørelsen så raskt etter at den kom i retur.

– Jeg er veldig positiv over at man nå har forholdt seg til den ordinære familierettslige rammen for familiegjenforening. Det er tunge verdier til grunn for familiegjenforening, og det er godt de har fått gjennomslag, sier Humlen.

Listhaug er ikke tilgjenglig for kommentar i kveld, og justisdepartementet sender i stedet følgende epost til TV 2.

– Søknaden om familiegjenforening har vært forelagt Justis- og beredskapsdepartementet, men departementet har overlatt til UDI å behandle og avgjøre saken. Saksbehandlingen har tatt lang tid fordi det er en vanskelig sak som har krevd grundige avveinger, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP).

Spiondømt atomvarsler

Vanunu ble dømt til 18 års fengsel for spionasje etter at han avslørte Israels atomvåpenprogram i 1984, og er etter løslatelsen fortsatt underlagt strenge restriksjoner av israelske myndigheter. Han får ikke snakke med utlendinger, og ikke forlate Israel. Restriksjonene er ilagt for ett år om gangen, og Joachimsen håper nå Israel vil slippe han ut av landet når restriksjonene skal behandles på nytt i november.

Jeg håper det, vi har ventet lenge nok på at saken skal løses fra Israels side.

Joachimsen er ansatt som teologiprofessor ved Menighetsfakultetet i Oslo, og møtte Vanunu i en bokhandel i Jerusalem i 2007. Paret giftet seg i mai 2015, og etter to års venting på svar, kunne Joachimsen ringe sin ektemann i dag med nyheten i dag.

– Han er veldig glad for å endelig få en god nyhet, sier hun.

– Hva vil det bety det for dere, om israelske myndigheter nå opphever restriksjonene?

Da kan vi få bo sammen som et hvilket som helst annet ektepar, det er det vi vil.

Humlen mener sjansene for at Vanunu får komme til Norge nå har økt betydelig.

– Jeg håper dette kan løse en fastlåst situasjon, og at Israel benytter denne anledningen.