Vi har testet tursekker - én får terningkast seks

Speiderne Silje Kroken (21) og Morten Kolbu (30) har testet alle sekkene med den samme oppakningen. Her nytes Kongens utsikt ved Kleivstua..
Speiderne Silje Kroken (21) og Morten Kolbu (30) har testet alle sekkene med den samme oppakningen. Her nytes Kongens utsikt ved Kleivstua.. Foto: Hege Høpfner
TV 2 hjelper deg (TV 2): To speidere og friluftsentusiaster har testet seks allround unisex-sekker på dagsturer i skog og mark. En av sekkene egner seg ikke til tur i det hele tatt, mener testpanelet.

Se innslaget i TV 2 Hjelper deg torsdag klokken 20.30!

En dårlig sekk kan ødelegge hele turen, mener de to speiderne som har testet sekkene for oss.

– Da jeg som pressesoldat for garden gikk den 17 mil lange Nijmegenmarsjen i Nederland, fikk jeg virkelig kjenne på kroppen hvor viktig det er med en god sekk, sier speiderleder Silje Kroken.

I denne testen har vi valgt et knippe av populære allroundsekker i prisklassen 1000 til 1600 kroner, bortsett fra sekken til Clas Ohlson som koster 399,-. De rommer rundt 30 liter, så du får plass til det du trenger av mat, klær og utstyr til en dagstur i skog og mark, enten det er til fots eller på ski.

Alle sekkene er testet med den samme oppakningen.

Bærekomfort viktigst

At sekken er komfortabel og virker lett når man går, er kriteriene vi har lagt mest vekt på i denne testen. En bra sekk skal sitte godt inntil ryggen, også når du vrir og vender på deg. Hoftebeltet og skulderreimene skal overføre tyngden effektivt så du ikke får for stor belastning på skuldre og nakke.

Clas Ohlson-sekken Asaklitt, testens outsider både fordi den var litt mindre enn de andre sekkene, men også fordi den var desidert billigst, er testens taper. Tyngdepunktet heller ut fra kroppen slik at sekken virker mye tyngre å bære enn alle de andre, og den gnager på nakke og skuldre.

– Hvis du bare skal en tur til svømmehallen kan en slik sekk fungere fint, men ut på tur ble det rett og slett demotiverende å gå med en så ubehagelig sekk, mener Morten Kolbu, kretsleder på Romerike i Norges speiderforbund.

Juster underveis

Hvor enkelt sekken kan justeres med remmer og belter både når man tar på seg sekken og underveis på turen, varierer mye.

– Ofte starter man turen med mye klær og tar av seg etter hvert som man blir varm. Da er det et stort pluss at man enkelt kan stramme remmene, sier Silje Kroken.

Hun opplevde at fordi hun er relativt liten, satt sekken fra Bergans for løst fordi hun ikke fikk strammet inn hoftebeltet så mye som hun ønsket.

To favoritter

Osprey’s Talon ligger tett oppunder vinneren, men den var i minste laget rundt livet, noe som kan by på problemer for større personer. Ellers en super sekk, med praktiske lommer og ekstremt god bærekomfort.

Testvinneren Haglöfs Vina sitter som et skudd, og er sekken begge speiderne ville valgt hvis de kunne ta med seg én sekk på tur. Vekten ligger godt inn mot ryggen og den har god lufting mellom rygg og sekk. Den har smarte justeringsmuligheter på reimene, og kommer i to størrelser.

En genial glidelås som åpner sekken fra topp til bunn og gir enkel tilgang til innholdet, er også et solid pluss. I det hele tatt en skikkelig godsekk, slår testpanelet fast.

McKinley Cougar 35l - 999kr

McKinley Cougar 35l - 999kr

Pluss: En god sekk, bra å få justert tyngdepunktet mot ryggen og gode justeringsmuligheter, men må jobbe noe med stroppene for å få den til å ligge godt. Fin og stor lomme på siden med plass til en hel melkesjokolade. Regntrekk.

Minus: Den virker litt klumpete, og man får inntrykk av at man har tatt en klassisk stor tursekk og bare laget den i mindre versjon. Mange vanlige lommer, men litt klønete hoftelommer.

ArcTeryx Brize 32l - 1590kr

ArcTeryx Brize 32l - 1590kr

Pluss: Sekken er passe stiv og ligger fint inntil ryggen med god lufting. Genial snøring på hovedrommet, og generelt bra lommer som er dekket ved regn. Bra topplokk. Kjenner at den er av god kvalitet med robuste, solide materialer som stoff, strikker og glidelåser. En flott sekk. Enkle hoftebelter som ikke henger seg opp i ting og ligger godt inntil siden av kroppen.

Minus: Den gnisser litt på hofte og rygg for den kvinnelige speideren som er under 170cm.

Osprey Talon

Osprey Talon 33l - 1300kr

Pluss: En veldig lett sekk som er behagelig å bære, sitter godt inn mot ryggen uansett hvoran man beveger seg. Stort pluss med justerbart ryggfeste som gir riktig tyngdepunkt. Smarte festeanordninger som ligger skjult men lett kan tas frem. Stort og godt hovedrom og praktiske smålommer på hoftebeltet. Reflekser og nøkkelfeste gir også poeng. I det store og hele en supergod sekk.

Minus: Godt med remmer som kan justeres, men i minste laget rundt livet.

Haglöfs Vina 30l - 1350kr

Haglöfs Vina 30l - 1350kr

Pluss: Ekstremt behagelig å gå med, og Airback-bæresystem gir god ventilasjon i kontaktsonen på ryggen. Lommer og vann er lett å nå på farten og super sidelomme som kan åpnes fra toppen og helt ned er stort pluss. Lett å justere brystremmer, fargeforskjell på festene til topplokket, enkelt å få ting ut fra lommene på hoftebeltet. Tilgjengelig i str. S/M og M/L.Tespanelets soleklare favoritt.

Minus: Ingenting

Bergans Skarstind 32l - 1200kr

Bergans Skarstind 32l - 1200kr

Pluss: Behagelig å gå med, men har stor svai i ryggen som gjør at man ikke bør ha for mye vekt i sekken. Men en helt grei sekk som får stort pluss for å være lett.

Minus: Den virker mindre enn de andre og knirker når man går. Noe slapt frontfeste, og for lite mulighet for stramming av hoftebelte. Med termos og flaske virker sekken litt kronglete å gå med.

Clas Ohlson Asaklitt 26l - 399kr

Clas Ohlson Asaklitt 26l - 399kr

Pluss: Fin frontlomme og flaskeholder og ok finish, men ingen sekk å ta med på tur hvis du skal ha litt oppi sekken.

Minus: Sekken har ingen toppstrammere som gjør det vanskelig å få sekken godt inntil ryggen, og dermed blir tyngdepunktet feil. Sekken heller ut fra kroppen og kjennes tung, og gnager innerst mot nakke og skuldre. Det er ellers dårlig støtte fra hoftebeltet, og reimene foran gnager.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook